skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z kurczakiem i grzybami w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne i delikatne. Umyj pomidory i pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Przykryj udko kurczaka wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez 25-30 minut. Trochę soli. Następnie ostudź i oddziel mięso od kości.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, wlej ciepłą wodę do miski. To dzięki ciepłu ciasto szybciej się dopasuje. Dodaj cukier i drożdże do miski. Wymieszać. Następnie wlej olej roślinny i dodaj sól.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.
Krok 5:
Ciasto okaże się miękkie i plastyczne. Dobrze ugniataj. Ciasto nie przykleja się do rąk. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40-60 minut, aby pasowało.
Krok 6:
Z gotowego ciasta możesz zrobić 1 lub 2 pizze. Rozwałkuj ciasto w okrąg na arkuszu pergaminu. Posmaruj ciasto pastą pomidorową.
Krok 7:
Pokrój pieczarki w plasterki i rozłóż na całej powierzchni ciasta.
Krok 8:
Następnie ułóż kawałki mięsa z kurczaka.
Krok 9:
Ułóż pokrojone pomidory i posyp startym serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Krok 10:
Gotowa Pizza stanie się rumiana i apetyczna. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Smacznego!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g