Pizza z kurczakiem i grzybami w piekarniku

pyszne, ulubione wypieki wszystkich na przyjazny rodzinny obiad! Pizza z kurczakiem i grzybami w piekarniku jest jedną z najbardziej satysfakcjonujących. Gotowanie nie jest trudniejsze niż jakiekolwiek inne, a czasem okazuje się to samo. Jeśli przygotujesz nadzienie z wyprzedzeniem, pizzę można upiec na śniadanie w pół godziny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 40 % 14 g
177 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z kurczakiem i grzybami w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne i delikatne. Umyj pomidory i pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj udko kurczaka wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez 25-30 minut. Trochę soli. Następnie ostudź i oddziel mięso od kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, wlej ciepłą wodę do miski. To dzięki ciepłu ciasto szybciej się dopasuje. Dodaj cukier i drożdże do miski. Wymieszać. Następnie wlej olej roślinny i dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto okaże się miękkie i plastyczne. Dobrze ugniataj. Ciasto nie przykleja się do rąk. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40-60 minut, aby pasowało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z gotowego ciasta możesz zrobić 1 lub 2 pizze. Rozwałkuj ciasto w okrąg na arkuszu pergaminu. Posmaruj ciasto pastą pomidorową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pieczarki w plasterki i rozłóż na całej powierzchni ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż kawałki mięsa z kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż pokrojone pomidory i posyp startym serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowa Pizza stanie się rumiana i apetyczna. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Smacznego!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy