gofry w piekarniku

bujne, przewiewne, przepyszne, dla całej rodziny na śniadanie! Gofry w piekarniku to przepis odpowiedni dla tych, którzy nie mają elektrycznego urządzenia do pieczenia gofrów. Tutaj są przygotowywane w specjalnych formach i są mniej tłuste, ale nadal bardzo smaczne.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 56 % 24 g
236 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gofry w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby gofry dobrze wyrosły i pozostały puszyste, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wcześniej wyjmij mleko i jajka z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, podgrzej mleko i trzymaj jajka w ciepłej wodzie. Weź wysokiej jakości olej, naturalny, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło w dowolny sposób. Wlej do miski, ostudź trochę. Wprowadź jajka pojedynczo, dodaj ciepłe mleko. Mikserem na niskich obrotach wymieszaj produkty, nie ubijając ich mocno, po prostu wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przesianej mąki dodaj cukier, sól, wanilinę, drożdże i wymieszaj. Weź drożdże dokładnie te, które można natychmiast dodać do mąki, jest to wskazane na etykiecie. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie gofry okażą się przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mąkę z dodatkami do płynnych składników w częściach, wymieszaj jednorodne, rzadkie ciasto mikserem. Konsystencja jak rzadka, tłusta śmietana. Odstaw na razie Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść formy na ruszcie i wylej ciasto, ukrywając wypukłe kwadraty, ale nie więcej, ciasto będzie dobrze rosło. Mam kształt 18x28, komórka 8x12, 5. Test wystarcza na 10 takich komórek-wafli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz gofry, aż będą lekko złote, gdy ciasto wyrośnie i dobrze się zetnie. Może to być 8-9 minut, w moim piekarniku 13-15.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyjmij gofry z formy, przesuwając na blachę do pieczenia płaskorzeźbą do góry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj pieczenie przez kolejne 4-6 minut, aż się zrumienią, również w 220 stopniach. Wyjmij gotowe gofry z piekarnika, ostudź trochę. Podawaj z jagodami i owocami, słodkimi i pikantnymi sosami jagodowymi, bitą śmietaną, jogurtem, kawałkami czekolady, gałką lodów. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy