skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gofry w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby gofry dobrze wyrosły i pozostały puszyste, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wcześniej wyjmij mleko i jajka z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, podgrzej mleko i trzymaj jajka w ciepłej wodzie. Weź wysokiej jakości olej, naturalny, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Roztop masło w dowolny sposób. Wlej do miski, ostudź trochę. Wprowadź jajka pojedynczo, dodaj ciepłe mleko. Mikserem na niskich obrotach wymieszaj produkty, nie ubijając ich mocno, po prostu wymieszaj.
Krok 3:
Do przesianej mąki dodaj cukier, sól, wanilinę, drożdże i wymieszaj. Weź drożdże dokładnie te, które można natychmiast dodać do mąki, jest to wskazane na etykiecie. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie gofry okażą się przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 4:
Włóż mąkę z dodatkami do płynnych składników w częściach, wymieszaj jednorodne, rzadkie ciasto mikserem. Konsystencja jak rzadka, tłusta śmietana. Odstaw na razie Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Krok 5:
Umieść formy na ruszcie i wylej ciasto, ukrywając wypukłe kwadraty, ale nie więcej, ciasto będzie dobrze rosło. Mam kształt 18x28, komórka 8x12, 5. Test wystarcza na 10 takich komórek-wafli.
Krok 6:
Piecz gofry, aż będą lekko złote, gdy ciasto wyrośnie i dobrze się zetnie. Może to być 8-9 minut, w moim piekarniku 13-15.
Krok 7:
Następnie wyjmij gofry z formy, przesuwając na blachę do pieczenia płaskorzeźbą do góry.
Krok 8:
Kontynuuj pieczenie przez kolejne 4-6 minut, aż się zrumienią, również w 220 stopniach. Wyjmij gotowe gofry z piekarnika, ostudź trochę. Podawaj z jagodami i owocami, słodkimi i pikantnymi sosami jagodowymi, bitą śmietaną, jogurtem, kawałkami czekolady, gałką lodów. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g