skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kurczaka. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem przygotowania pysznego ciasta na herbatę jest użycie gotowych produktów, takich jak ciasto francuskie. Ale kurnik można upiec z innego ciasta, na przykład drożdżowego lub kruchego. Kwestia gustu i pożądania. W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól.
Krok 2:
Wlej do głębokiej miski. Wbij jajko kurze. Dodaj ocet i olej roślinny. Mieszać.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Wlej go do części, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie rękami, dodając mąkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w przepisie, ponieważ gęstość mąki jest różna.
Krok 4:
Konsystencja ciasta powinna być gładka i elastyczna.
Krok 5:
Podziel ciasto na cztery części, rozwałkuj każdą z nich w prostokątną cienką warstwę, posmaruj obficie zmiękczonym masłem w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Złóż warstwę ciasta jak książkę, ponownie zwiń wałkiem do ciasta, ponownie zwiń, powtórz jeszcze dwa razy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ostygło.
Krok 7:
W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do ciasta. Mięso z kurczaka lepiej jest wziąć wieprzowinę, jest bardziej tłusta i soczysta, ale można również użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny. Mięso myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa w mięso mielone. Możesz drobno posiekać mięso nożem. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Dodaj go do miski z mięsem mielonym, dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 8:
Smażyć mięso mielone na oleju roślinnym przez 20 minut na średnim ogniu.
Krok 9:
Podziel gotowe ciasto na dwie części. Każdy z nich zwija się w okrąg.
Krok 10:
Połóż ugotowane nadzienie mięsne na jednej połowie.
Krok 11:
Przykryj drugą warstwą ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie. W środku robimy otwór na ucieczkę pary. Posmaruj ciasto olejem roślinnym i posyp sezamem.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec około 30 minut. Kórnik jest gotowy. Podawaj ciasto na herbatę.
Krok 13:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g