kurczak z mięsem w piekarniku

bardzo smaczne, aromatyczne i satysfakcjonujące ciasto na herbatę! Kórnik to pierwotnie rosyjskie danie, którego nazwa pochodzi od tego, że pierwotnie był nadziewany kurczakiem i pieczony tradycyjnie na duże święta, na uroczystości, często na wesele. Później kury zaczęły Piec z różnymi nadzieniami: kurczakiem, mięsem, ziemniakami i cebulą, jajkiem i cebulą, kiszoną kapustą, rybami, zbożami, grzybami i innymi. Kury piecze się z różnych ciast: drożdżowych, francuskich lub piaskowych. Dlatego każda gospodyni domowa może wybrać przepis według własnych upodobań.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 46 % 22 g
270 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kurczaka. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem przygotowania pysznego ciasta na herbatę jest użycie gotowych produktów, takich jak ciasto francuskie. Ale kurnik można upiec z innego ciasta, na przykład drożdżowego lub kruchego. Kwestia gustu i pożądania. W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej do głębokiej miski. Wbij jajko kurze. Dodaj ocet i olej roślinny. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Wlej go do części, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie rękami, dodając mąkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w przepisie, ponieważ gęstość mąki jest różna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Konsystencja ciasta powinna być gładka i elastyczna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na cztery części, rozwałkuj każdą z nich w prostokątną cienką warstwę, posmaruj obficie zmiękczonym masłem w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż warstwę ciasta jak książkę, ponownie zwiń wałkiem do ciasta, ponownie zwiń, powtórz jeszcze dwa razy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ostygło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do ciasta. Mięso z kurczaka lepiej jest wziąć wieprzowinę, jest bardziej tłusta i soczysta, ale można również użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny. Mięso myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa w mięso mielone. Możesz drobno posiekać mięso nożem. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Dodaj go do miski z mięsem mielonym, dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć mięso mielone na oleju roślinnym przez 20 minut na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel gotowe ciasto na dwie części. Każdy z nich zwija się w okrąg.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ugotowane nadzienie mięsne na jednej połowie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj drugą warstwą ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie. W środku robimy otwór na ucieczkę pary. Posmaruj ciasto olejem roślinnym i posyp sezamem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec około 30 minut. Kórnik jest gotowy. Podawaj ciasto na herbatę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy