zapiekanka jajeczna w piekarniku

gotowanie zajmie 30 minut! Szybko, smacznie i pięknie! To świetna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Z taką zapiekanką możesz rozpocząć dzień. Wygląda niesamowicie apetycznie, bardzo aromatycznie i kolorowo, a także obficie i pożywnie. Zdecydowanie powinieneś spróbować-ty i twoja rodzina!
Elena BelashovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 13 % 3 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie wszystkich potrzebnych nam potraw. Do przepisu lepiej jest wziąć domowe jajka - zwykle robię z nich, ale jeśli ich nie ma, biorę jajka w sklepie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka dokładnie umyj (zawsze myję skorupkę) i wbij do głębokiej miski. Jajka Zwykle wbijam najpierw do małego głębokiego talerza pojedynczo, a dopiero potem dodaję do innych. Robię to, aby uniknąć psucia się produktów-nagle zepsute jajka zostaną złapane - wtedy będziesz musiał wylać całą masę i najpierw wszystko ugotować. Ta metoda pomaga również zapobiegać przedostawaniu się skorupy, która jest zawsze widoczna w małym pojemniku i można ją natychmiast usunąć bez problemów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka trzepaczką lub mikserem do uzyskania mocnej i stabilnej piany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj bułgarską paprykę, uwolnij ją z nasion i pokrój w cienkie paski. Posiekaj cebulę na pół pierścienia. Usuń skórkę z pomidora.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie usuń nasiona i nadmiar soku z pomidorów(powinniśmy mieć jedną miazgę).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szynkę kroimy w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser cheddar i ugniataj miękki ser(możesz wziąć rustykalny, możesz domowy).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko gotowe do następnego kroku, w którym powiem Ci, jak upiec zapiekankę jajeczną w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź dużą miskę i włóż do niej paprykę, szynkę, pomidory, cebulę i ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij mieszanką jajeczną. Sól do smaku, dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni i umieść nasz przedmiot, ułożony w formie wysmarowanej masłem, piecz do całkowitego ugotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Skończymy z niesamowitym porannym posiłkiem. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj!

ta zapiekanka jajeczna przypadnie do gustu absolutnie każdemu, kto ją spróbuje. Jest bardzo soczysty, smaczny, satysfakcjonujący, świeży, po prostu polizasz palce. Jej przepis kulinarny (to kuchnia niemiecka) wziąłem od mojej dziewczyny, która często gotuje go swoim mężczyznom (ma męża i dwóch nastoletnich synów, nadal są żarłoczni!).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy