grzanki z przyprawami w piekarniku

Chrupnij razem z przyjaciółmi lub z rodziną! Przygotuj naturalne, domowe i bardzo aromatyczne krakersy, zwłaszcza, że wcale nie jest to trudne. Eksperymentuj z dodawaniem przypraw i wszelkiego rodzaju przypraw, czyniąc je wyjątkowymi, zmieniaj kształt (kostki, kostki, małe i duże kromki chleba).
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 65 % 36 g
288 kcal
IG: 3 / 97 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania krakersów. Używamy czerstwego chleba (najlepiej). Możesz gotować ze świeżego chleba. Ale smaczniejszy okazuje się już z leżącego. Chleb kroimy na kawałki o dowolnym kształcie, czy to kostki, duże kawałki chleba, słomki. Kroiłam chleb w małe kostki. Rozgrzej piekarnik do 160°C. W tym czasie przygotujemy pachnący olej do krakersów.
po pokrojeniu chleba przechodzimy do następnego kroku, a mianowicie bierzemy mały głęboki pojemnik i wlewamy do niego wymaganą ilość oleju roślinnego i wody. Teraz dodajemy przyprawy, mieloną paprykę i ząbki czosnku zmiażdżone za pomocą prasy do czosnku, dodajemy również trochę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. (Uwaga: możesz dodać dowolne przyprawy według własnych upodobań, ale bardzo polecam dodanie czosnku w każdym przypadku. Sprawia, że grzanki są szczególnie aromatyczne). Pozwól olejowi parzyć przez 10-15 minut, aby wchłonął aromaty wszystkich przypraw.
do nagrzanego piekarnika wysyłamy krakersy na 5 minut, ułożone na blasze wyłożonej pergaminem.
bierzemy plastikową torbę (pożądane jest, aby była gęstsza). Bierzemy łyżkę oleju i rozprowadzamy pachnący olej na dnie torby i jej bokach. Następnie rozprowadzamy trochę chleba, bierzemy kolejną łyżkę oleju i wlewamy go na wierzch chleba, kładziemy kolejną porcję chleba i tak dalej, aż skończy się chleb i masło. Teraz zamykamy torbę w taki sposób, aby w środku pozostało dużo powietrza i swobodnie poruszało się po torbie. Dobrze potrząśnij torbą i odwróć ją, aby kostki chleba równomiernie wchłonęły olej. Następnie kładziemy chleb z torby na blasze do pieczenia, którą ponownie wysyłamy do piekarnika. Kontynuuj gotowanie krakersów przez kolejne 20 minut w temperaturze 160°C.
wyjmujemy gotowe krakersy z piekarnika i schładzamy je w temperaturze pokojowej. Włóż schłodzone krakersy z przyprawami do pojemnika, podawaj. I chrupiące…

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy