boczniaki w piekarniku

pyszne i chrupiące kotlety z boczniaków to idealne danie! Pieczone boczniaki w piekarniku są niesamowicie smaczne ze śmietaną lub klasycznym jogurtem, majonezem czosnkowym i sosem "Aioli", z dodatkiem puree ziemniaczanego.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 46 % 11 g
121 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Boczniaki można piec w piekarniku na różne sposoby, ale najsmaczniejszym i najszybszym z nich jest tworzenie kotletów z boczniaków. Takie danie można podawać z dowolnym przystawką lub sosem, jako niezależną przekąskę, zabrać ze sobą do pracy i podróży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz całą wiązkę grzybów w wodzie i odetnij z niej grzyby, starając się działać ostrożnie, nie uszkadzając żadnego boczniaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść grzyby na desce lub w małej torbie, lekko ubij młotkiem do gotowania. Tylko lekko, szczególnie w pobliżu nogi grzyba - tam grzyb jest gęstszy. Czapki nie można pokonać, jeśli boczniaki są zbyt kruche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż ubite grzyby na talerzu lub naczyniu, jeden na jednego, aby wygodniej było je wziąć. Jeśli nie masz wolnego czasu, możesz pominąć krok z biciem, ale wtedy będziesz musiał wydłużyć czas pieczenia o 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jaja kurze na głęboki talerz lub miskę i dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Ponieważ ubite grzyby są bardzo delikatne i kruche, nie ma potrzeby ich solić i pieprzyć, możesz po prostu dodać te przyprawy do masy jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka z przyprawami w pianę, włóż do niej ubity boczniak, aby masa jajeczna otoczyła grzyba ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej bułkę tartą do głębokiego pojemnika, zwiń w nich grzyb.W ten sposób Zwiń wszystkie ubite boczniaki najpierw w masie jajecznej, a następnie w masie z krakersów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smarowanie pergaminu olejem roślinnym jest warunkiem wstępnym, w przeciwnym razie danie nie zostanie usunięte z blachy do pieczenia. Przenieś papier na blachę do pieczenia. Ułóż wszystkie puste miejsca na grzyby. Rozgrzej piekarnik do 180 C, piecz kotlety grzybowe przez około 10-12 minut, pod warunkiem pieczenia ich w rozgrzanym piekarniku i 15-18 minut, jeśli umieścisz je w jeszcze nie rozgrzanym piekarniku. Wyjmij blachę do pieczenia z boczniakami, pozwól naczyniu ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij panierowane pieczarki z blachy do pieczenia, połóż na talerzu lub na talerzach. Podawać razem ze świeżymi ziołami, warzywami, owsianką, sosami itp.

boczniaki w piekarniku to pyszne danie, które chętnie spróbują zarówno dorośli, jak i dzieci. Wielu nie wie, z czego wykonane są kotlety, dopóki sam nie ujawnisz im prawdy. Pieczone grzyby są przechowywane przez około 2 dni w lodówce, są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy