skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Boczniaki można piec w piekarniku na różne sposoby, ale najsmaczniejszym i najszybszym z nich jest tworzenie kotletów z boczniaków. Takie danie można podawać z dowolnym przystawką lub sosem, jako niezależną przekąskę, zabrać ze sobą do pracy i podróży.
Krok 2:
Opłucz całą wiązkę grzybów w wodzie i odetnij z niej grzyby, starając się działać ostrożnie, nie uszkadzając żadnego boczniaka.
Krok 3:
Umieść grzyby na desce lub w małej torbie, lekko ubij młotkiem do gotowania. Tylko lekko, szczególnie w pobliżu nogi grzyba - tam grzyb jest gęstszy. Czapki nie można pokonać, jeśli boczniaki są zbyt kruche.
Krok 4:
Połóż ubite grzyby na talerzu lub naczyniu, jeden na jednego, aby wygodniej było je wziąć. Jeśli nie masz wolnego czasu, możesz pominąć krok z biciem, ale wtedy będziesz musiał wydłużyć czas pieczenia o 5-6 minut.
Krok 5:
Rozbij jaja kurze na głęboki talerz lub miskę i dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Ponieważ ubite grzyby są bardzo delikatne i kruche, nie ma potrzeby ich solić i pieprzyć, możesz po prostu dodać te przyprawy do masy jajecznej.
Krok 6:
Ubij jajka z przyprawami w pianę, włóż do niej ubity boczniak, aby masa jajeczna otoczyła grzyba ze wszystkich stron.
Krok 7:
Wlej bułkę tartą do głębokiego pojemnika, zwiń w nich grzyb.W ten sposób Zwiń wszystkie ubite boczniaki najpierw w masie jajecznej, a następnie w masie z krakersów.
Krok 8:
Smarowanie pergaminu olejem roślinnym jest warunkiem wstępnym, w przeciwnym razie danie nie zostanie usunięte z blachy do pieczenia. Przenieś papier na blachę do pieczenia. Ułóż wszystkie puste miejsca na grzyby. Rozgrzej piekarnik do 180 C, piecz kotlety grzybowe przez około 10-12 minut, pod warunkiem pieczenia ich w rozgrzanym piekarniku i 15-18 minut, jeśli umieścisz je w jeszcze nie rozgrzanym piekarniku. Wyjmij blachę do pieczenia z boczniakami, pozwól naczyniu ostygnąć.
Krok 9:
Wyjmij panierowane pieczarki z blachy do pieczenia, połóż na talerzu lub na talerzach. Podawać razem ze świeżymi ziołami, warzywami, owsianką, sosami itp.
boczniaki w piekarniku to pyszne danie, które chętnie spróbują zarówno dorośli, jak i dzieci. Wielu nie wie, z czego wykonane są kotlety, dopóki sam nie ujawnisz im prawdy. Pieczone grzyby są przechowywane przez około 2 dni w lodówce, są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g