skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania tortilli z ciasta drożdżowego w piekarniku. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Podgrzej trochę mleko, powinno być lekko ciepłe. Nasiona lnu można zastąpić sezamem lub słonecznikiem.
Krok 2:
Aby aktywować drożdże w małym pojemniku, połącz drożdże, cukier i 50 ml mleka, wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 15 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez sito do szerokiego, dużego pojemnika. Poprawi to właściwości pieczenia mąki ze względu na kontakt wszystkich jej cząstek z tlenem w powietrzu.
Krok 4:
W odpowiedniej wielkości misce połącz resztę (150 ml) mleka, soli, cukru (0,5 łyżeczki), wymieszaj.
Krok 5:
Wlej aktywowane drożdże, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę. Robię to przez sito, tym samym przesiewam je dwa razy. Nie wlewaj całej mąki na raz, może potrzebować mniej.
Krok 7:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Jeśli ciasto jest wystarczająco lepkie, dodaj trochę więcej mąki, jednocześnie mieszając ciasto. Ważne jest, aby monitorować konsystencję ciasta, aby nie było strome i ciężkie, w przeciwnym razie gotowe ciasta okażą się zbyt gęste.
Krok 8:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie, prawie nie przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. Czas wyrastania ciasta będzie zależał od temperatury otoczenia, a także od aktywności drożdży.
Krok 9:
Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2, 5 razy. W ciepłym sezonie zwykle wszystkie procesy zachodzą szybciej, więc nie zapomnij obserwować ciasta, aby się nie zakwasiło.
Krok 10:
Zmiażdż ciasto, połóż na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanego rozmiaru tortilli.
Krok 11:
Rozgnieć każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę. Możesz użyć wałka do ciasta, ale ciasto jest dość posłuszne, a ciasto można łatwo uformować rękami.
Krok 12:
Ułóż tortille na wyłożonym pergaminem arkuszu. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut, przykrywając od góry lekkim ręcznikiem.
Krok 13:
Lekko ubij jajko, wymieszaj z olejem roślinnym i wodą.
Krok 14:
Za pomocą powstałej mieszanki nasmaruj odpowiednie ciasta na wierzchu.
Krok 15:
Posyp każdą tortillę siemieniem lnianym.
Krok 16:
Piecz tortille w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20 minut na złoty kolor.
Krok 17:
Gotowe tortille ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g