tortille z ciasta drożdżowego w piekarniku

pieczone tortille z minimum składników. Przygotowanie ciasta na tortille wymaga minimum prostych produktów, dzięki czemu przepis jest bardzo przystępny i niedrogi. I łatwiej jest gotować ciasta. Takie wypieki są uniwersalne. Ciasta są dobre na pierwsze i drugie dania i po prostu z mlekiem lub herbatą.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 74 % 37 g
220 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania tortilli z ciasta drożdżowego w piekarniku. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Podgrzej trochę mleko, powinno być lekko ciepłe. Nasiona lnu można zastąpić sezamem lub słonecznikiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby aktywować drożdże w małym pojemniku, połącz drożdże, cukier i 50 ml mleka, wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 15 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę przez sito do szerokiego, dużego pojemnika. Poprawi to właściwości pieczenia mąki ze względu na kontakt wszystkich jej cząstek z tlenem w powietrzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W odpowiedniej wielkości misce połącz resztę (150 ml) mleka, soli, cukru (0,5 łyżeczki), wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej aktywowane drożdże, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę. Robię to przez sito, tym samym przesiewam je dwa razy. Nie wlewaj całej mąki na raz, może potrzebować mniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Jeśli ciasto jest wystarczająco lepkie, dodaj trochę więcej mąki, jednocześnie mieszając ciasto. Ważne jest, aby monitorować konsystencję ciasta, aby nie było strome i ciężkie, w przeciwnym razie gotowe ciasta okażą się zbyt gęste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, prawie nie przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. Czas wyrastania ciasta będzie zależał od temperatury otoczenia, a także od aktywności drożdży.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2, 5 razy. W ciepłym sezonie zwykle wszystkie procesy zachodzą szybciej, więc nie zapomnij obserwować ciasta, aby się nie zakwasiło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiażdż ciasto, połóż na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanego rozmiaru tortilli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgnieć każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę. Możesz użyć wałka do ciasta, ale ciasto jest dość posłuszne, a ciasto można łatwo uformować rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż tortille na wyłożonym pergaminem arkuszu. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut, przykrywając od góry lekkim ręcznikiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lekko ubij jajko, wymieszaj z olejem roślinnym i wodą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Za pomocą powstałej mieszanki nasmaruj odpowiednie ciasta na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp każdą tortillę siemieniem lnianym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz tortille w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20 minut na złoty kolor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe tortille ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy