skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jabłka do przepisu wziąłem czerwone, soczyste i słodkie. Nie znam się na odmianach, po prostu kupiłem w sklepie, które mi się podobały i były duże. Umyj jabłka, usuń cienką skórkę z około połowy każdego jabłka.
Krok 2:
Kładziemy nóż pod niewielkim kątem i wycinamy środek w kształcie stożka wraz z nasionami, nie przecinając go do końca, aby nie przeciąć DNA, a nadzienie nie wyciekło. Otrzymujesz jabłka z głębokimi otworami.
Krok 3:
W tym przepisie użyłam również orzechy włoskie nie jest to konieczne, ale smakuje lepiej z nimi. Kupiłem obrane orzechy, więc musiałem je tylko lekko posiekać nożem.
Krok 4:
Wytnij kawałek folii lub pergaminu. Pokrywamy spód naczynia do pieczenia-mam prostokątne szkło. Ustawiamy jabłka, wlewamy łyżeczkę cukru do otworów i wlewamy łyżkę orzechów włoskich, możesz więcej (ile się zmieści).
Krok 5:
Posyp jabłka cynamonem na wierzchu, wpływając na środek i krawędzie, z których wcześniej odcięto skórę. Wysyłamy jabłka do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek. Moim wystarczyło 25 minut. Najważniejsze jest to, że jabłka nie zamieniają się w kleik, ale pozostają nienaruszone.
Krok 6:
Tak wyglądały moje jabłka po wyjęciu ich z piekarnika. Zapach był w całej kuchni i z wyglądu okazały się bardzo reprezentacyjne. Byłam zadowolona!
urozmaicaj swoją dietę jabłkami pieczonymi z cukrem, cynamonem i orzechami włoskimi. Jedzenie ich to czysta przyjemność. Zdrowy deser na każdą okazję. Gotowanie jest proste - nawet ci, którzy gotują po raz pierwszy, nie mogą się nie udać. Polecam spróbować natychmiast. Miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g