pieczone jabłka z cukrem cynamonowym w piekarniku

jabłka o smaku cynamonu to słodka pokusa. Soczyste jabłka z pysznym nadzieniem to przepis dla tych, którzy kochają owoce i uwielbiają gotować z nich różne smakołyki. Zaskocz swoje gospodarstwo domowe tym daniem, które należy do budżetu i wygląda naprawdę drogo, zwłaszcza jeśli prawidłowo zaaranżujesz prezentację. Wdychaj aromat i nie czekaj, aż jabłka ostygną, najlepiej smakują na ciepło. Za każdym razem możesz ugotować to danie z inną odmianą jabłek - smak będzie inny i nie będziesz się nudzić tym daniem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 70 % 14 g
100 kcal
IG: 79 / 0 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka do przepisu wziąłem czerwone, soczyste i słodkie. Nie znam się na odmianach, po prostu kupiłem w sklepie, które mi się podobały i były duże. Umyj jabłka, usuń cienką skórkę z około połowy każdego jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kładziemy nóż pod niewielkim kątem i wycinamy środek w kształcie stożka wraz z nasionami, nie przecinając go do końca, aby nie przeciąć DNA, a nadzienie nie wyciekło. Otrzymujesz jabłka z głębokimi otworami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym przepisie użyłam również orzechy włoskie nie jest to konieczne, ale smakuje lepiej z nimi. Kupiłem obrane orzechy, więc musiałem je tylko lekko posiekać nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij kawałek folii lub pergaminu. Pokrywamy spód naczynia do pieczenia-mam prostokątne szkło. Ustawiamy jabłka, wlewamy łyżeczkę cukru do otworów i wlewamy łyżkę orzechów włoskich, możesz więcej (ile się zmieści).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp jabłka cynamonem na wierzchu, wpływając na środek i krawędzie, z których wcześniej odcięto skórę. Wysyłamy jabłka do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek. Moim wystarczyło 25 minut. Najważniejsze jest to, że jabłka nie zamieniają się w kleik, ale pozostają nienaruszone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wyglądały moje jabłka po wyjęciu ich z piekarnika. Zapach był w całej kuchni i z wyglądu okazały się bardzo reprezentacyjne. Byłam zadowolona!

urozmaicaj swoją dietę jabłkami pieczonymi z cukrem, cynamonem i orzechami włoskimi. Jedzenie ich to czysta przyjemność. Zdrowy deser na każdą okazję. Gotowanie jest proste - nawet ci, którzy gotują po raz pierwszy, nie mogą się nie udać. Polecam spróbować natychmiast. Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy