skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri w piekarniku? Weź mąkę najwyższej jakości, jajko jest małe (będzie potrzebne tylko do smarowania). Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka lub innego sfermentowanego napoju mlecznego. Weź grubszą śmietanę. Lepiej jest wziąć kilka różnych rodzajów sera. Tak smakuje lepiej. Kefir, śmietana i jajko na 1-1, 5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby uzyskać najbardziej udane pieczenie, składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z sodą. jest to konieczne, aby soda rozeszła się po mące, a ciasto równomiernie wzrosło podczas pieczenia. Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a ciasto było puszyste.
Krok 4:
W osobnym pojemniku połącz stopione masło, kefir, śmietanę, sól i cukier. Mieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5:
Do nadzienia zetrzyj ser na grubej tarce. Dobrze jest, gdy jeden z serów ma słony smak. Jeśli sery, których używasz, są lekko słone, lekko posolić nadzienie. Ale każdy ma inny gust, więc dodanie soli lub nie zależy od Ciebie.
Krok 6:
Natychmiast przygotuj i posmaruj chaczapuri. Aby to zrobić, po prostu ubij jajko szczyptą soli. Wcześniej nie zapomnij umyć jajka specjalnym mydłem i szczotką do żywności. Nie musisz bić aż do bujnej piany. Włącz rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto na kefirze nie powinno być bezczynne przez długi czas i natychmiast po uformowaniu chaczapuri należy je włożyć do już nagrzanego piekarnika.
Krok 7:
Weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie jest mieszać suche i płynne składniki i wyrabiać ciasto. Wlej do niego dużą połowę mąki. Dodaj tam płynną część. Aby ciasto odniosło sukces, dodaj płyn do suchego, a nie odwrotnie. Zagnieść ciasto.
Krok 8:
Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Ważne jest, aby był bardzo delikatny. W przeciwnym razie smak chaczapuri zostanie zepsuty.
Krok 9:
Ta ilość daje 2 chaczapuri o średnicy około 20 cm. Przekrój również nadzienie na pół.
Krok 10:
Rozwałkuj jedną kulkę ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrągłą warstwę o średnicy około 20 cm. Posyp ręce, nóż i wałek do ciasta mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 11:
Podnieś krawędzie ciasta i dobrze uszczypnij je na wierzchu, aby nie pozostały żadne dziury. Odwróć szew w dół.
Krok 12:
I ponownie delikatnie, aby nie rozerwać ciasta, rozwałkuj, tworząc tortillę o grubości 1,5-2 cm.
Krok 13:
Uformuj drugie chaczapuri i przenieś je na dużą blachę do pieczenia wysmarowaną olejem lub wyłożoną pergaminem. Jeśli nie masz pewności, czy jest nieprzywierający, posmaruj go olejem. Przebij chaczapuri widelcem w kilku miejscach, aby utworzyć otwory umożliwiające ucieczkę pary. Posmaruj wierzch równomiernie jajkiem i posyp serem. Piec na środkowej półce rozgrzanego piekarnika przez 20-25 minut. Dokładnie czas gotowania zależy od możliwości twojego piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
jeśli zrobisz wszystko zgodnie z przepisem, chaczapuri ma puszyste ciasto i aromatyczne nadzienie serowe.
jeśli jesteś miłośnikiem pieczenia z serem, koniecznie zrób to, a stanie się to jednym z najbardziej lubianych przepisów.
chaczapuri z serem są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g