skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwego kurczaka w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź podudzia z kurczaka lub inne części kurczaka według własnego gustu. Używam ryżu gotowanego na parze, okazuje się kruchy. Ale ogólnie każdy rodzaj ryżu jest odpowiedni. Bulion (mięsny lub warzywny) można zastąpić zwykłą wodą.
Krok 2:
Obierz i pokrój marchewki. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
Krok 3:
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Posyp przyprawami do smaku, solą i pieprzem. Wymieszać.
Krok 4:
Posortuj ryż i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Umieść ryż w głębokim naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym.
Krok 5:
Ułóż koła marchewki na wierzchu. Sól i pieprz warstwę ryżu i marchwi.
Krok 6:
Ułóż udka z kurczaka na wierzchu.
Krok 7:
Napełnij ryż z kurczakiem bulionem. Bulion można użyć naturalnego, pozostałego po gotowaniu mięsa lub warzyw. I możesz rozcieńczyć suchą mieszaninę bulionu we wrzącej wodzie. Wskazane jest wcześniejsze przygotowanie bulionu, aby spróbować soli i określić, jak mocno solić nogi i ryż. Możliwe, że dodatkowa sól w ogóle nie będzie potrzebna.
Krok 8:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. Jeśli bulion wyparuje w tym czasie, dodaj trochę gorącej wody do formy. Jeśli potrzebujesz złotej skórki na kurczaku, zdejmij folię z formy i piecz naczynie przez około 20 minut. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj. Smacznego!
przepisów na "leniwego kurczaka" jest wiele. W niektórych kurczak piecze się w całości, po prostu z solą i pieprzem, w innych piecze się z dodatkami: ziemniakami lub ryżem. Częściej jest to podudzie lub udka z ryżem. Dlatego wybrałem najczęstszą opcję. Więc nigdy nie gotowałem kurczaka. I wynik Bardzo mi się podobał. Ryż jest nasączony bulionem i sokiem z kurczaka. W rezultacie wszystko razem okazuje się jak pilaw z kurczakiem, tylko bez wstępnego smażenia mięsa z kurczaka.
oprócz podudzi można użyć całych udek, filetów z kurczaka. Jeśli kurczak nie jest duży, możesz pokroić go wzdłuż na pół i upiec powstałą połowę.
ten sam przepis na kurczaka z ryżem i marchewką można ugotować w garnku na kuchence. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
oprócz marchewki możesz dodać cebulę, paprykę i zielony groszek.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g