skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kacze udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy nadmiar tłuszczu i wykonujemy skośne nacięcia na skórze bez wpływu na mięso
Krok 2:
W misce wymieszaj olej roślinny, musztardę, miód, sól, pieprz. Do tej marynaty wysyłamy udka, dobrze mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wolę zostawić na noc w lodówce
Krok 3:
Rozłóż marynowane nogi w torbie do zapiekanek (worek należy ułożyć na blasze do pieczenia), dodaj trochę 1-2 łyżki wody, zawiąż torbę i wykonaj 2 nakłucia w górnej części torby, aby para mogła uciec. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 GR przez 30 minut. górna część torby, aby uzyskać smażoną skórkę
Krok 4:
Gdy udko jest w piekarniku, przygotuj przystawkę. Pokrój białą kapustę. Wysyłamy kiszoną do durszlaka, aby stosował sok, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją umyć i wycisnąć. Cebulę kroimy w półpierścienie. Tłuszcz z kaczki kroimy na małe kawałki
Krok 5:
Na skoworrdzie topimy tłuszcz z kaczki
Krok 6:
Usuń stopione kawałki tłuszczu, rozłóż przyprawy do dekoracji i smaż przez 1 minutę
Krok 7:
Dodaj cebulę, usmaż
Krok 8:
Dodaj 2 rodzaje kapusty, żurawinę i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną pod pokrywką. Ważne jest, aby nie prześwietlać kapusty. Zdejmij pokrywkę i lekko usmaż kapustę. Lubię dodać trochę cukru podczas gotowania kapusty. Wydaje mi się, że smak kapusty staje się bogatszy.
Krok 9:
Gotowe udka, w torbie z wyciętym blatem, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Lubię wyłączyć piekarnik, wyjąć gotowe udka i przykryć je silikonową matą min na 15. Mięso odpocznie i będzie soczyste. Gotowe, spróbuj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Kacze udka - 405 kcal/100g
- Udka z kaczki smażone - 266 kcal/100g