Dorada ryba pieczona w piekarniku jest pyszna

pikantna, aromatyczna i bardzo smaczna ryba morska! Dzięki kurkumie Dorada nabiera złotego odcienia, dzięki czemu gotowe danie jest jeszcze bardziej żywe i apetyczne. Szybkie i apetyczne danie, które można podać na świątecznym stole!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 15 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak pysznie upiec doradę w piekarniku w całości? Przygotuj rybę. Jeśli jest zamrożony, wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przepisie użyto świeżo złowionych ryb morskich, więc podałem czas gotowania bez uwzględnienia rozmrażania. Oczyść rybę z łusek, usuń wszystkie wnętrzności i skrzela. Opłucz każdą tuszę pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami kuchennymi lub serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. W małej głębokiej filiżance lub talerzu połącz sos sojowy, olej roślinny i przyprawy. Wziąłem kurkumę (nadała doradzie niesamowity złoty odcień), szczypiorek przepuszczony przez prasę, 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli nie masz sosu sojowego, zastąp go zwykłą solą do smaku. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na każdej rybie wykonaj płytkie nacięcia ostrym, cienkim nożem. Jest to konieczne, aby ryba była lepiej marynowana i równomiernie upieczona w piekarniku. Za pomocą silikonowego pędzla lub rąk pokryj każdą tuszę po obu stronach i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub posyp niewielką ilością oleju roślinnego. Ułóż kilka krążków wcześniej obranej i posiekanej cebuli. Połóż jedną warstwę dorady na wierzchu. Między rybą umieść pomidory koktajlowe. Cebulę i pomidory można wykluczyć z przepisu, bez tych dwóch składników okaże się również bardzo smaczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij rybę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-30 minut (w zależności od wielkości dorady i możliwości piekarnika). Moja każda tusza była wielkości dłoni, pieczona w 200 stopniach, tryb "góra-dół" przez około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj gotową rybę na gorąco z warzywami i świeżymi sałatkami. W razie potrzeby zaoferuj jej wszelkiego rodzaju sosy.

tak przygotowana Dorada jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g

Podobne przepisy