makrela z ryżem w piekarniku

Oryginalny, pyszny, ze zwykłych produktów! Makrela z ryżem w piekarniku według tego przepisu jest szybka i łatwa do przygotowania. Okazuje się, że jest soczysty, pachnący i bardzo smaczny. Wygodne jest to, że zarówno ryba, jak i przystawka są wykonywane w tym samym czasie — to nie tylko oszczędza czas, ale także brudzi mniej naczyń.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 24 % 5 g
123 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makrelę z ryżem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź duże marchewki i cebulę. Ryż jest odpowiedni na parze — w gotowym naczyniu okaże się kruchy. Wybierając makrelę, upewnij się, że ryby są wolne od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Jeśli ryba jest duża, weź 2 na tę liczbę produktów. Skoncentruj się na wadze wskazanej w przepisie. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą ryżowi piękny odcień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby usmażyć, weź patelnię, która pomieści warzywa i ryż. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz ryż w kilku (5-7) wodach, aby dobrze umyć skrobię. To sprawi, że będzie bardziej kruchy. Odcedź wodę z ryżu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj umyty ryż do warzyw i mieszaj, aż się połączą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę soli i pieprzu. Smaż, mieszając, przez kolejne 3 minuty. Smażenie ryżu dodatkowo sprawi, że będzie kruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pieczenia użyj żaroodpornej formy z wysokimi bokami. Mam szkło 30*20 cm, włóż do niego smażone warzywa z ryżem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wodą i lekko wymieszaj, aby woda równomiernie rozeszła się po naczyniu, a ryż nie przypalił się podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj makrelę. Nie można go wcześniej rozmrozić, ale wyjąć z zamrażarki przed rozpoczęciem gotowania-w ten sposób łatwiej będzie wyciąć rybę. Oczyść wnętrze, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 4-5 porcji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj trochę makreli i dopraw przyprawami i kwaśną śmietaną. Jeśli weźmiesz gotową mieszankę przypraw, która zawiera sól, zmniejsz ilość dodawanej soli. W przeciwnym razie możesz przesolić i zepsuć smak potrawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ułóż kawałki ryby na ryżu z wodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj naczynie do pieczenia folią i wyślij na środkową półkę do piekarnika. Po 1 godzinie makrela z ryżem będzie gotowa. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zdejmij folię. Jeśli nie ma wody, możesz podać na stole. Smacznego!

makrele z ryżem podawaj na gorąco na obiad lub lunch. Możesz dodać swój ulubiony sos lub świeżą sałatkę. Ale uwielbiam to danie bez niczego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy