skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę z ryżem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź duże marchewki i cebulę. Ryż jest odpowiedni na parze — w gotowym naczyniu okaże się kruchy. Wybierając makrelę, upewnij się, że ryby są wolne od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Jeśli ryba jest duża, weź 2 na tę liczbę produktów. Skoncentruj się na wadze wskazanej w przepisie. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni.
Krok 2:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą ryżowi piękny odcień.
Krok 3:
Aby usmażyć, weź patelnię, która pomieści warzywa i ryż. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 4:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.
Krok 5:
Opłucz ryż w kilku (5-7) wodach, aby dobrze umyć skrobię. To sprawi, że będzie bardziej kruchy. Odcedź wodę z ryżu.
Krok 6:
Dodaj umyty ryż do warzyw i mieszaj, aż się połączą.
Krok 7:
Dodaj trochę soli i pieprzu. Smaż, mieszając, przez kolejne 3 minuty. Smażenie ryżu dodatkowo sprawi, że będzie kruchy.
Krok 8:
Do pieczenia użyj żaroodpornej formy z wysokimi bokami. Mam szkło 30*20 cm, włóż do niego smażone warzywa z ryżem.
Krok 9:
Napełnij wodą i lekko wymieszaj, aby woda równomiernie rozeszła się po naczyniu, a ryż nie przypalił się podczas pieczenia.
Krok 10:
Przygotuj makrelę. Nie można go wcześniej rozmrozić, ale wyjąć z zamrażarki przed rozpoczęciem gotowania-w ten sposób łatwiej będzie wyciąć rybę. Oczyść wnętrze, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 4-5 porcji.
Krok 11:
Dodaj trochę makreli i dopraw przyprawami i kwaśną śmietaną. Jeśli weźmiesz gotową mieszankę przypraw, która zawiera sól, zmniejsz ilość dodawanej soli. W przeciwnym razie możesz przesolić i zepsuć smak potrawy.
Krok 12:
Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ułóż kawałki ryby na ryżu z wodą.
Krok 13:
Przykryj naczynie do pieczenia folią i wyślij na środkową półkę do piekarnika. Po 1 godzinie makrela z ryżem będzie gotowa. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zdejmij folię. Jeśli nie ma wody, możesz podać na stole. Smacznego!
makrele z ryżem podawaj na gorąco na obiad lub lunch. Możesz dodać swój ulubiony sos lub świeżą sałatkę. Ale uwielbiam to danie bez niczego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g