skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym w piekarniku

pyszna, delikatna i lekko pikantna przekąska! Marynata miodowo-musztardowa nadaje skrzydłom kurczaka pikantny i lekko słodki smak. A na zewnątrz, dzięki marynacie, pojawia się cienka, chrupiąca skórka, która nie pozostawi nikogo obojętnym. Poczęstuj się!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 33 % 12 g
węglowodany 17 % 6 g
196 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować skrzydełka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym w piekarniku, przede wszystkim musisz przygotować marynatę, która nada potrawie główny smak. Aby to zrobić, weź przestronną miskę i połącz w niej musztardę i miód. Jeśli miód jest kandyzowany, rozpuść go w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj sos sojowy, sól i przyprawy. Jako przyprawy możesz użyć papryki i mielonego pieprzu. Możesz dodać trochę posiekanego czosnku. Dobrze wymieszaj całą marynatę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz skrzydełka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli są na nich pióra, należy je wyrywać lub palić nad ogniem. Przy każdym skrzydle odetnij najmniejszą część. Nie będziemy jej potrzebować. W tej części skrzydła nie ma mięsa, ale po upieczeniu w piekarniku zaczyna się palić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynuj wszystkie skrzydła w przygotowanej marynacie. Wymieszaj całą masę rękami, aby cała marynata równomiernie rozeszła się po skrzydłach. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na kilka godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia przygotuj dużą, przestronną blachę do pieczenia. Przykryj papierem do gotowania i rozłóż wszystkie marynowane skrzydła, aby leżały oddzielnie od siebie. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe skrzydła staną się apetyczne, złote. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i lekko ostudź. Połóż skrzydła na talerzu i poczęstuj się. Smacznego!

w takiej marynacie można gotować nie tylko skrzydła. Może być używany do gotowania dowolnych części kurczaka. Nawet nadaje się do marynowania całej tuszy.
takie skrzydła są świetną przekąską do piwa lub nadają się na szybki rodzinny obiad. Możesz przygotować dla nich pyszny sos, na przykład czosnek. I nie będzie zbędne serwowanie do nich sałatki ze świeżych warzyw.
łagodny i delikatny smak mięsa z kurczaka sprawi, że będziesz gotować według tego przepisu w kółko.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy