ziemniaki nadziewane mięsem mielonym w piekarniku

danie jest smaczne, obfite i bardzo aromatyczne. Podaje się go na lunch lub kolację, nie zapominając o sosach i sałatkach ze świeżych warzyw. Możesz nadziewać ziemniaki zarówno wieprzowiną, jak i mieloną wołowiną, jagnięciną, kurczakiem itp., najważniejsze jest to, że tłuszcz jest obecny w mielonym mięsie. Jeśli go nie ma, dodatkowo musisz przewinąć smalec wieprzowy w maszynce do mięsa i wymieszać go z mielonym mięsem.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 46 % 13 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki nadziewane mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Obierz ziemniaki, spłucz w wodzie. Użyj mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej tłustego, aby smalec stopił się podczas pieczenia, a kliny ziemniaczane wchłonęły go, w przeciwnym razie na wyjściu pojawią się suche ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyszczone i umyte bulwy włóż do kotła lub rondla, zalej ciepłą wodą, dodaj sól, dodaj liście laurowe i umieść pojemnik na kuchence. Gotuj przez 15-20 minut prawie do miękkości. Uważaj na warzywa, aby się nie rozgotowały, w przeciwnym razie nie będzie można ich nadziewać. Wielu kucharzy zaleca nadziewanie surowych ziemniaków, ale nie musisz tego robić - nie upiecze się w piekarniku!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy warzywa się ugotują, pozwól im lekko ostygnąć, wyjmując je z wody. Pokrój każdy z nich poziomo na pół, łyżeczką lub nożem wyjmij środek. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i włóż do niego połówki gotowanych ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę, połącz z mięsem mielonym, solą i pieprzem do smaku. Zagnieść i napełnić połówki ziemniaków mielonym mięsem. Nie smaruj kwaśnej śmietany i nie posypuj serem! Mięso mielone i kwaśna śmietana lub ser mają różne przedziały czasowe gotowania: ser lub śmietana przypalą się, a mięso mielone pozostanie pod nimi surowe. To samo dotyczy ziemniaków, dlatego ziemniaki należy najpierw ugotować, aby nie dostać smażonego mięsa mielonego i półsurych ziemniaków na wylocie!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz naczynie przez około 25 minut w temperaturze 180-200 C w piekarniku. 3-5 minut przed gotowaniem można posmarować kwaśną śmietaną lub posypać drobno startym twardym serem, ale jest to całkowicie opcjonalne, ponieważ nadziewane ziemniaki podaje się na talerzu ze śmietaną lub innym sosem na jego bazie.

ziemniaki nadziewane mięsem mielonym w piekarniku to smaczne i apetyczne danie podawane ze śmietaną, majonezem,sosem czosnkowym itp. Danie jest satysfakcjonujące, więc oblicza się 2 bulwy ziemniaka na 1 porcję.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy