skrzydełka z indyka w piekarniku

bardzo smaczne pieczone mięso na wakacje. Mięso z indyka jest bogate w białko, ale mniej tłuste niż kurczak. Dlatego należy do jednego z najbardziej dietetycznych produktów. Pieczone w piekarniku skrzydełka z indyka stają się bardzo smaczne, delikatne i miękkie. Spróbuj gotować i Ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Podziel skrzydła indyka na stawy.Do gotowania użyj części łokciowej lub ramienia.Mają różne rozmiary, więc weź jedną rzecz, aby uzyskać równomierne gotowanie.Upieczę część ramion skrzydeł. Wybierz przyprawy według własnego gustu.Musztarda sama w sobie ma jasny aromat,więc możesz sobie poradzić tylko z mielonym pieprzem.Dodaję też trochę suszonej bazylii.Bardzo go lubię

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, weź przestronną miskę wykonaną z plastiku, szkła lub ceramiki. W misce połącz śmietanę i musztardę. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj trochę oleju roślinnego. Do smaku dodaj sól i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Całkowicie pokryj części skrzydeł powstałą marynatą i odstaw na kilka godzin. W tym czasie mięso zostanie nasycone aromatami marynaty i można je upiec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia przygotuj formę. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Przykryj spód przygotowanej formy folią i ułóż marynowane skrzydła.Przykryj górę arkuszem folii i ściśnij krawędzie.Nie jest konieczne wykonywanie pełnej szczelności. Nie będzie w porządku, jeśli ciepło wyjdzie trochę z folii. Po smaku można się domyślić, że danie wkrótce będzie gotowe. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 1 godzinę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie zdejmij górny arkusz folii i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut. W tym czasie górna część zrumieni się i nabierze bardzo apetycznego wyglądu. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe skrzydła w porcjowanych talerzach i podawaj. Skrzydła wyglądają bardzo apetycznie, więc mogą ozdobić świąteczny stół. To jest pyszne! Smacznego!

opcjonalnie do marynaty można dodać trochę sosu sojowego.

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrzydło indyka - 168   kcal/100g

Podobne przepisy