skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Podziel skrzydła indyka na stawy.Do gotowania użyj części łokciowej lub ramienia.Mają różne rozmiary, więc weź jedną rzecz, aby uzyskać równomierne gotowanie.Upieczę część ramion skrzydeł. Wybierz przyprawy według własnego gustu.Musztarda sama w sobie ma jasny aromat,więc możesz sobie poradzić tylko z mielonym pieprzem.Dodaję też trochę suszonej bazylii.Bardzo go lubię
Krok 2:
Aby przygotować marynatę, weź przestronną miskę wykonaną z plastiku, szkła lub ceramiki. W misce połącz śmietanę i musztardę. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 3:
Następnie dodaj trochę oleju roślinnego. Do smaku dodaj sól i przyprawy.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Całkowicie pokryj części skrzydeł powstałą marynatą i odstaw na kilka godzin. W tym czasie mięso zostanie nasycone aromatami marynaty i można je upiec.
Krok 6:
Do pieczenia przygotuj formę. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Przykryj spód przygotowanej formy folią i ułóż marynowane skrzydła.Przykryj górę arkuszem folii i ściśnij krawędzie.Nie jest konieczne wykonywanie pełnej szczelności. Nie będzie w porządku, jeśli ciepło wyjdzie trochę z folii. Po smaku można się domyślić, że danie wkrótce będzie gotowe. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 1 godzinę
Krok 7:
Po godzinie zdejmij górny arkusz folii i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut. W tym czasie górna część zrumieni się i nabierze bardzo apetycznego wyglądu. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Ułóż gotowe skrzydła w porcjowanych talerzach i podawaj. Skrzydła wyglądają bardzo apetycznie, więc mogą ozdobić świąteczny stół. To jest pyszne! Smacznego!
opcjonalnie do marynaty można dodać trochę sosu sojowego.
--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skrzydło indyka - 168 kcal/100g