langusty w piekarniku

delikatne langusty zapiekane z marynatą. Ze względu na swoje korzystne i odżywcze właściwości oraz smak langusty zajmują dość wysoką pozycję wśród morskich przysmaków. Langusty są znacznie większe niż krewetki i mają delikatniejsze i bardziej miękkie mięso o słodkawym smaku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 17 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
90 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz niezbędne składniki do gotowania langustyn w piekarniku. Wstępnie rozmrozić langusty w temperaturze pokojowej lub w lodówce. W tym drugim przypadku lepiej zachowają swój smak i korzystne właściwości. Mam langusty Gotowane i mrożone, mają różowy kolor. Jeśli langusty są surowe (szarozielone), należy je najpierw gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut, w zależności od ich wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz langusty pod zimną wodą, odetnij wszystkie nogi nożyczkami. Wykonaj nacięcie skorupy wzdłuż górnej części langusty w kierunku od głowy do ogona, Usuń czarną nitkę (żyłę jelitową), aby langusty nie nabrały gorzkiego smaku. Lekko pokrój langustynę na wierzch, aby marynata lepiej wniknęła w mięso. Ponownie opłucz langusty i dobrze wysusz, aby nie pozostały na nich wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. Obierz czosnek, przełóż przez prasę lub posiekaj drobną tarką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj. Zielenie nadadzą marynacie pikantny smak i aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małej misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos sojowy, wymieszaj. W razie potrzeby posmakuj marynaty, dodaj trochę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przygotowany czosnek i pietruszkę, wymieszaj. Jeśli preferowany jest ostrzejszy smak, na miejscu będzie czarny mielony pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj każdy langustyn marynatą ze wszystkich stron. I pamiętaj, aby nasmarować wyciętą część langustyny, aby nasiąkła marynatą w środku. Możesz do tego użyć pędzla kulinarnego. Czułem się komfortowo, robiąc to zwykłą łyżką, więc łatwiej jest wlać marynatę do langustyny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż przygotowane langusty na blasze do pieczenia lub innym odpowiednim naczyniu do pieczenia. Przykryj formę na wierzchu i pozostaw langusty na 30 do 40 minut, aby nasiąkły marynatą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otwórz formę i piecz langusty w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od charakterystyki piekarnika i wielkości langustyn. Najważniejsze, aby nie prześwietlać morskiego przysmaku, aby mięso langustyn nie stało się suche i szorstkie. Gorące langusty można podawać z dodatkiem, najlepiej z ryżem lub makaronem. Schłodzone będą pyszną zimną przekąską. Smacznego!

langusty podaje się w całości z sałatą, cytryną, oliwkami. Dobrze komponują się z dodatkami warzywnymi, zwłaszcza z grillowanymi warzywami. Ponadto langusty są zawarte w takich potrawach jak paella, risotto itp.

homary marynowały się trochę dłużej i okazały się bogatym smakiem. Radzę nie skracać czasu marynowania, wpływa to na nasilenie smaku gotowego dania.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy