skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz niezbędne składniki do gotowania langustyn w piekarniku. Wstępnie rozmrozić langusty w temperaturze pokojowej lub w lodówce. W tym drugim przypadku lepiej zachowają swój smak i korzystne właściwości. Mam langusty Gotowane i mrożone, mają różowy kolor. Jeśli langusty są surowe (szarozielone), należy je najpierw gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut, w zależności od ich wielkości.
Krok 2:
Dobrze opłucz langusty pod zimną wodą, odetnij wszystkie nogi nożyczkami. Wykonaj nacięcie skorupy wzdłuż górnej części langusty w kierunku od głowy do ogona, Usuń czarną nitkę (żyłę jelitową), aby langusty nie nabrały gorzkiego smaku. Lekko pokrój langustynę na wierzch, aby marynata lepiej wniknęła w mięso. Ponownie opłucz langusty i dobrze wysusz, aby nie pozostały na nich wody.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. Obierz czosnek, przełóż przez prasę lub posiekaj drobną tarką.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj. Zielenie nadadzą marynacie pikantny smak i aromat.
Krok 5:
W małej misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos sojowy, wymieszaj. W razie potrzeby posmakuj marynaty, dodaj trochę soli.
Krok 6:
Dodaj przygotowany czosnek i pietruszkę, wymieszaj. Jeśli preferowany jest ostrzejszy smak, na miejscu będzie czarny mielony pieprz.
Krok 7:
Posmaruj każdy langustyn marynatą ze wszystkich stron. I pamiętaj, aby nasmarować wyciętą część langustyny, aby nasiąkła marynatą w środku. Możesz do tego użyć pędzla kulinarnego. Czułem się komfortowo, robiąc to zwykłą łyżką, więc łatwiej jest wlać marynatę do langustyny.
Krok 8:
Ułóż przygotowane langusty na blasze do pieczenia lub innym odpowiednim naczyniu do pieczenia. Przykryj formę na wierzchu i pozostaw langusty na 30 do 40 minut, aby nasiąkły marynatą.
Krok 9:
Otwórz formę i piecz langusty w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od charakterystyki piekarnika i wielkości langustyn. Najważniejsze, aby nie prześwietlać morskiego przysmaku, aby mięso langustyn nie stało się suche i szorstkie. Gorące langusty można podawać z dodatkiem, najlepiej z ryżem lub makaronem. Schłodzone będą pyszną zimną przekąską. Smacznego!
langusty podaje się w całości z sałatą, cytryną, oliwkami. Dobrze komponują się z dodatkami warzywnymi, zwłaszcza z grillowanymi warzywami. Ponadto langusty są zawarte w takich potrawach jak paella, risotto itp.
homary marynowały się trochę dłużej i okazały się bogatym smakiem. Radzę nie skracać czasu marynowania, wpływa to na nasilenie smaku gotowego dania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Homar (mięso szyi) - 88 kcal/100g
- Langustin - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g