skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z cukinii? Przygotuj wskazane składniki. Biorę gotowe ciasto francuskie bez drożdży, możesz samodzielnie przygotować ciasto w domu. Jeśli ciasto jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Weź młodą cukinię, aby zachować skórę podczas krojenia. W przypadku jego braku zieloną cebulę można zastąpić cebulą, ale należy ją smażyć do miękkości. Jajka wzięłam C1. Możesz zrezygnować z sezamu i maku.
Krok 2:
Umyj i osusz cukinię. Bez zdejmowania skóry pokrój w cienkie plasterki. Można to zrobić za pomocą noża, tarki lub kombajnu. Użyłem tarki. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 3:
Umyj zieloną cebulę, wstrząśnij z nadmiaru wilgoci i pokrój. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na patelni na odrobinie oleju, aż zaczną pachnieć.
Krok 4:
Dodaj pokrojoną cukinię na patelnię do cebuli i czosnku, sól i smaż na dużym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając. Gdy cukinia stanie się półprzezroczysta, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5:
Wybrany ser (wziąłem Goudę) zetrzyj na średniej tarce. Rozbij jajka do osobnej miski, dodaj sól i wymieszaj.
Krok 6:
W głębokiej misce połącz smażoną cukinię, starty ser i jajka. Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 7:
Weź naczynie do pieczenia i wyłóż je pergaminem. Ciasto francuskie włożyć do formy (w razie potrzeby rozwałkować) do pieczenia, tak aby krawędzie lekko zwisały z formy. Nakłuj ciasto widelcem wzdłuż dna.
Krok 8:
Ułóż przygotowane nadzienie w formie na cieście i przykryj pozostałymi krawędziami w zakładkę, nie zakrywając całego nadzienia.
Krok 9:
Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem lub wodą, posyp makiem i sezamem. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Podawaj jako samodzielne danie lub ciasto z przekąskami do napojów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g