ciasto z cukinii w piekarniku

otwarte ciasto z przekąskami na cieście francuskim. To ciasto z cukinii jest warte zrobienia. Jeśli jego elementy indywidualnie są częstymi gośćmi na twoim stole, to na pewno ci się spodoba! Chrupiące ciasto, nadzienie serowo-jajeczne i soczysta cukinia!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 50 % 15 g
178 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z cukinii? Przygotuj wskazane składniki. Biorę gotowe ciasto francuskie bez drożdży, możesz samodzielnie przygotować ciasto w domu. Jeśli ciasto jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Weź młodą cukinię, aby zachować skórę podczas krojenia. W przypadku jego braku zieloną cebulę można zastąpić cebulą, ale należy ją smażyć do miękkości. Jajka wzięłam C1. Możesz zrezygnować z sezamu i maku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz cukinię. Bez zdejmowania skóry pokrój w cienkie plasterki. Można to zrobić za pomocą noża, tarki lub kombajnu. Użyłem tarki. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj zieloną cebulę, wstrząśnij z nadmiaru wilgoci i pokrój. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na patelni na odrobinie oleju, aż zaczną pachnieć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojoną cukinię na patelnię do cebuli i czosnku, sól i smaż na dużym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając. Gdy cukinia stanie się półprzezroczysta, zdejmij patelnię z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wybrany ser (wziąłem Goudę) zetrzyj na średniej tarce. Rozbij jajka do osobnej miski, dodaj sól i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej misce połącz smażoną cukinię, starty ser i jajka. Dokładnie wymieszaj składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź naczynie do pieczenia i wyłóż je pergaminem. Ciasto francuskie włożyć do formy (w razie potrzeby rozwałkować) do pieczenia, tak aby krawędzie lekko zwisały z formy. Nakłuj ciasto widelcem wzdłuż dna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż przygotowane nadzienie w formie na cieście i przykryj pozostałymi krawędziami w zakładkę, nie zakrywając całego nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem lub wodą, posyp makiem i sezamem. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Podawaj jako samodzielne danie lub ciasto z przekąskami do napojów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy