skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mieloną rybę w piekarniku? Ryby należy najpierw rozmrozić. Musiałem nawet lekko wycisnąć nadmiar wilgoci. Do tego dania wybrałem dorsza w postaci fileta. Ale mimo to w kawałkach ryby nadal znajdowały się Kości o różnym kalibrze. Trzeba się ich pozbyć.
Krok 2:
Pokrój rybę w cienkie paski, a następnie w małe kostki. Jest to konieczne, aby mieć stuprocentową pewność, że filet stał się całkowicie bez kości.
Krok 3:
Przełóż dorsza przez maszynę do mięsa. Proponuję zrobić to dwa razy. Najpierw użyj dyszy z dużymi otworami. A po raz drugi-z najmniejszymi. Mięso mielone okaże się lekkie i przewiewne.
Krok 4:
Wlej śmietanę do miski na rybę. Mogą być zarówno ciepłe, jak i świeżo po wyjęciu z lodówki. To nie jest fundamentalne. Umyj surowe marchewki i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj marchewki do mielonego mięsa. Ubij jedno jajko. Sól i pieprz do smaku.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju słonecznikowego. I równomiernie rozprowadź mieloną rybę w formie. Radzę nie wyrównywać mięsa mielonego do idealnego stanu. Niech obecne jest lekkie zaniedbanie. Następnie podczas obróbki cieplnej zapiekanka ładnie się zarumieni. Piecz mieloną rybę przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
wolę robić własne mięso mielone. Dotyczy to mielonego mięsa, ryb i mielonego drobiu.
kości z ryb usuwam teraz specjalną pincetą do gotowania. A wcześniej, przed jego zakupem, miałem specjalnie zarezerwowaną zwykłą pincetę kosmetyczną. Po prostu praca z taką pincetą zajęła trochę więcej czasu.
a jeśli absolutnie nie masz czasu na przygotowanie domowego mięsa mielonego, możesz użyć zakupionego.
Zapiekanka okazała się sukcesem. Delikatna konsystencja "sufletu". Ryba wcale nie była sucha. A marchewki w naczyniu nie były odczuwalne. Podawano z tłuczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. Wszyscy byli zadowoleni.
w rzeczywistości każda ryba z dorsza nadaje się do takiej zapiekanki.
a następnym razem chcę spróbować zrobić taką zapiekankę z mięsem mielonym z czerwonej ryby. A może dodam jeszcze ziemniaki w plasterkach i krążki cebuli pod mielonym mięsem, żeby dwa w jednym: i dodatek, i drugi.
smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g