mielona ryba w piekarniku

Dobra zdrowa opcja na kolację dla dużych i małych. W tym daniu, jak się nazywa, każda kaloria jest na swoim miejscu. Tutaj białko dietetyczne z ryb, witaminy i zdrowy błonnik. A sam suchy dorsz jest delikatny i soczysty dzięki dodaniu śmietany do mielonego mięsa.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 14 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 5 % 1 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mieloną rybę w piekarniku? Ryby należy najpierw rozmrozić. Musiałem nawet lekko wycisnąć nadmiar wilgoci. Do tego dania wybrałem dorsza w postaci fileta. Ale mimo to w kawałkach ryby nadal znajdowały się Kości o różnym kalibrze. Trzeba się ich pozbyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę w cienkie paski, a następnie w małe kostki. Jest to konieczne, aby mieć stuprocentową pewność, że filet stał się całkowicie bez kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż dorsza przez maszynę do mięsa. Proponuję zrobić to dwa razy. Najpierw użyj dyszy z dużymi otworami. A po raz drugi-z najmniejszymi. Mięso mielone okaże się lekkie i przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę do miski na rybę. Mogą być zarówno ciepłe, jak i świeżo po wyjęciu z lodówki. To nie jest fundamentalne. Umyj surowe marchewki i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj marchewki do mielonego mięsa. Ubij jedno jajko. Sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju słonecznikowego. I równomiernie rozprowadź mieloną rybę w formie. Radzę nie wyrównywać mięsa mielonego do idealnego stanu. Niech obecne jest lekkie zaniedbanie. Następnie podczas obróbki cieplnej zapiekanka ładnie się zarumieni. Piecz mieloną rybę przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

wolę robić własne mięso mielone. Dotyczy to mielonego mięsa, ryb i mielonego drobiu.
kości z ryb usuwam teraz specjalną pincetą do gotowania. A wcześniej, przed jego zakupem, miałem specjalnie zarezerwowaną zwykłą pincetę kosmetyczną. Po prostu praca z taką pincetą zajęła trochę więcej czasu.
a jeśli absolutnie nie masz czasu na przygotowanie domowego mięsa mielonego, możesz użyć zakupionego.
Zapiekanka okazała się sukcesem. Delikatna konsystencja "sufletu". Ryba wcale nie była sucha. A marchewki w naczyniu nie były odczuwalne. Podawano z tłuczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. Wszyscy byli zadowoleni.
w rzeczywistości każda ryba z dorsza nadaje się do takiej zapiekanki.
a następnym razem chcę spróbować zrobić taką zapiekankę z mięsem mielonym z czerwonej ryby. A może dodam jeszcze ziemniaki w plasterkach i krążki cebuli pod mielonym mięsem, żeby dwa w jednym: i dodatek, i drugi.
smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy