serniki w piekarniku z twarogiem z mąką

klasyczny przepis na najdelikatniejsze wypieki! Idealne serniki w piekarniku z twarogu bez kropli oleju i nadmiaru mąki! Jeśli stosujesz odpowiednią dietę lub dietę, ten przepis jest tym, czego potrzebujesz. Miękkie, delikatne-świetna opcja na pełne i zdrowe śniadanie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 29 % 10 g
181 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Twaróg weź świeży, niezbyt wilgotny, aby nie zagęścić ciasta mąką. Ale suchy twaróg jest również niepożądany, ponieważ serniki mogą mieć kruchą, suchą strukturę. Wybierz zawartość tłuszczu w twarogu według uznania. Jeśli ważne są właściwości dietetyczne potrawy, odpowiedni jest 2-5% twarożek. Zamiast mąki pszennej weź mąkę pełnoziarnistą, dzięki czemu serniki będą zdrowsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twaróg jest ziarnisty, przełóż go przez blender, aby był gładki, bez grudek. Dzięki temu serniki będą delikatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, sól, cukier, wanilinę do puree z twarogu. Jeszcze raz ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść powstałą gładką masę twarogową w wygodnym pojemniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pełnoziarnistą, dobrze wymieszaj. Możesz użyć innych rodzajów mąki(kukurydza, owies, ryż). Zwiększy to użyteczność potrawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest gładkie, bardzo lepkie, wystarczy zagnieść łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym przypadku wygodnie jest piec serniki w silikonowych foremkach. Ponadto serniki będą piękne. Jeśli jakość silikonu wymaga, posmaruj kokilki odrobiną oliwy z oliwek. Wypełnij formy ciastem twarogowym na wysokość 1,5-2 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec serniki w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia serniki lekko wzrosną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowe serniki, wyjąć z foremek. Z tej ilości składników dostałem 7 małych serników.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

smak serników można urozmaicić, dodając do ciasta jagody lub drobno posiekane owoce lub suszone owoce. W tym drugim przypadku możesz obejść się bez cukru, ponieważ słodycz suszonych owoców całkowicie to rekompensuje.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy