skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Twaróg weź świeży, niezbyt wilgotny, aby nie zagęścić ciasta mąką. Ale suchy twaróg jest również niepożądany, ponieważ serniki mogą mieć kruchą, suchą strukturę. Wybierz zawartość tłuszczu w twarogu według uznania. Jeśli ważne są właściwości dietetyczne potrawy, odpowiedni jest 2-5% twarożek. Zamiast mąki pszennej weź mąkę pełnoziarnistą, dzięki czemu serniki będą zdrowsze.
Krok 2:
Jeśli twaróg jest ziarnisty, przełóż go przez blender, aby był gładki, bez grudek. Dzięki temu serniki będą delikatne.
Krok 3:
Dodaj jajko, sól, cukier, wanilinę do puree z twarogu. Jeszcze raz ubij.
Krok 4:
Umieść powstałą gładką masę twarogową w wygodnym pojemniku.
Krok 5:
Przesiej mąkę pełnoziarnistą, dobrze wymieszaj. Możesz użyć innych rodzajów mąki(kukurydza, owies, ryż). Zwiększy to użyteczność potrawy.
Krok 6:
Ciasto jest gładkie, bardzo lepkie, wystarczy zagnieść łyżką.
Krok 7:
W tym przypadku wygodnie jest piec serniki w silikonowych foremkach. Ponadto serniki będą piękne. Jeśli jakość silikonu wymaga, posmaruj kokilki odrobiną oliwy z oliwek. Wypełnij formy ciastem twarogowym na wysokość 1,5-2 cm.
Krok 8:
Piec serniki w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia serniki lekko wzrosną.
Krok 9:
Schłodzić gotowe serniki, wyjąć z foremek. Z tej ilości składników dostałem 7 małych serników.
Krok 10:
Smacznego!
smak serników można urozmaicić, dodając do ciasta jagody lub drobno posiekane owoce lub suszone owoce. W tym drugim przypadku możesz obejść się bez cukru, ponieważ słodycz suszonych owoców całkowicie to rekompensuje.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g