skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku? Ugotuj ryż do połowy ugotowany: zagotuj wodę i gotuj przez 5 do 7 minut, odcedź i ostudź. Zetrzyj marchewki na średniej tarce, posiekaj cebulę do mięsa mielonego, posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Połącz wszystkie składniki klopsików w dużej misce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 2:
Uformuj klopsiki - po około 2 łyżki mielonego mięsa. Jeśli rzeźbisz rękami, zwilż ręce wodą, a klopsiki się nie przykleją.
Krok 3:
Umieść klopsiki w naczyniu do pieczenia.
Krok 4:
Przygotuj kremowy sos. Pokrój cebulę w półpierścienie, rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 5:
Dodaj marchewki i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut, aż marchewki zmiękną. Dodaj koncentrat pomidorowy do przyszłego sosu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę.
Krok 6:
Dodaj mąkę i gotuj przez kolejne 1-2 minuty, ciągle mieszając.
Krok 7:
Wlej ciepły bulion z kurczaka w małych porcjach, mieszając sos. Gotuj sos przez około 15 minut. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8:
Wlej sos do formy z klopsikami.
Krok 9:
Przykryj blachę do pieczenia folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego gotowania .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g