ciasto gruszkowe w piekarniku

cudownie delikatny, bajecznie pyszny i niezrównanie aromatyczny! Po raz pierwszy przygotowałem ciasto z gruszkami z ciasta na śmietanie. Smak takiego biszkoptu przekonał mnie i moją rodzinę. Ciasto jest bardzo proste i szybkie, ale może ozdobić nawet świąteczny stół. Idealnie pasuje do kulki lodów waniliowych!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 74 % 32 g
212 kcal
IG: 13 / 6 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto gruszkowe w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Wybrałam czerwone gruszki-pięknie wyglądają w cieście i podobają mi się w smaku. Możesz wybrać inne, ale na pewno pyszne. Możesz zrobić takie ciasto z dowolnego rodzaju gruszek, najważniejsze jest to, że nie są zbyt twarde i pachnące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto: ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym w puszystą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę i wymieszaj mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej do ubitych jajek. Mieszaj, aż będzie gładka. Pamiętaj, że mąka może zająć trochę mniej lub trochę więcej: zobacz, jak powstaje ciasto. Powinien być jak gęsta śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zajmijmy się nadzieniem: gruszki obierz, usuń rdzeń, pokrój w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W zależności od używanej formy można ją lekko naoliwić lub wyłożyć pergaminem. Moja forma nie wymaga smarowania. Połóż część gruszek na dnie naczynia do pieczenia. Połóż połowę ciasta na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch ciasta ułóż pozostałe gruszki. Napełnij pozostałym ciastem. Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem (10-20 minut do 190 stopni).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasto przez 35 minut w temperaturze 190°C. piekarniki działają inaczej, Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź lekko i odwróć na półmisek, aby gruszki znalazły się na wierzchu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy