skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto gruszkowe w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Wybrałam czerwone gruszki-pięknie wyglądają w cieście i podobają mi się w smaku. Możesz wybrać inne, ale na pewno pyszne. Możesz zrobić takie ciasto z dowolnego rodzaju gruszek, najważniejsze jest to, że nie są zbyt twarde i pachnące.
Krok 2:
Przygotuj ciasto: ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym w puszystą pianę.
Krok 3:
Wlej śmietanę i wymieszaj mikserem.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej do ubitych jajek. Mieszaj, aż będzie gładka. Pamiętaj, że mąka może zająć trochę mniej lub trochę więcej: zobacz, jak powstaje ciasto. Powinien być jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Zajmijmy się nadzieniem: gruszki obierz, usuń rdzeń, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 6:
W zależności od używanej formy można ją lekko naoliwić lub wyłożyć pergaminem. Moja forma nie wymaga smarowania. Połóż część gruszek na dnie naczynia do pieczenia. Połóż połowę ciasta na wierzchu.
Krok 7:
Na wierzch ciasta ułóż pozostałe gruszki. Napełnij pozostałym ciastem. Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem (10-20 minut do 190 stopni).
Krok 8:
Piecz ciasto przez 35 minut w temperaturze 190°C. piekarniki działają inaczej, Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź lekko i odwróć na półmisek, aby gruszki znalazły się na wierzchu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g