skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu? Przygotuj niezbędne produkty do warstwy twarogu. Twaróg i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij je z lodówki. Jakiego twarogu lepiej użyć? Może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale zapiekanka z tłustego twarogu będzie smaczniejsza. Do niskotłuszczowego twarogu można dodać kilka łyżek śmietany, kefiru lub mleka. Przetrzyj grudkowaty twaróg przez drobne sito lub przewiń przez maszynę do mięsa. Powinno być powietrze
Krok 2:
W misce połącz twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajko i skrobię. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć waniliny (na czubku noża). Ważne jest, aby zachować ostrożność przy dawkowaniu waniliny, ponieważ jeśli przesadzisz z nią, smak pieczenia będzie gorzki. Skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą,ale jej ilość będzie musiała zostać zwiększona dwukrotnie.
Krok 3:
Ubij mieszankę twarogową blenderem, aż będzie gładka, gładka i przewiewna.
Krok 4:
Mak spożywczy umyć, zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10-20 minut do zaparzenia. Następnie odcedź płyn, dodaj mak do mieszanki twarogowej. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przygotuj wszystko na ciasto dyniowe. Która dynia będzie najlepsza? Jeśli chcesz, aby zapiekanka była jasna i słoneczna, wybierz owoc o cienkiej skórce, jasnopomarańczowym, jędrnym, słodkim miąższu. Umyj, obierz owoce i nasiona, pokrój na małe kawałki i zmiksuj za pomocą blendera lub zetrzyj na drobnej tarce. Wyciśnij nadmiar płynu.
Krok 6:
W misce połącz puree z dyni, cukier, jajko i skórkę mandarynki. Zamiast mandarynki możesz natrzeć skórkę pomarańczową lub cytrynową.
Krok 7:
Ubij masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie kremowa.
Krok 8:
Weź żaroodporną formę o średnicy 20 * 20 cm. Aby zapobiec przypaleniu się wypieków, posmaruj spód i boki naczynia olejem lub przykryj naoliwionym papierem do pieczenia. Forma silikonowa nie jest konieczna do smarowania. Połóż kilka łyżek (około 2 łyżki stołowe) masy dyniowej na środku. Nałóż masę twarogowo-makową na wierzch. Naprzemiennie warstwy, wypełniając całą formę, aż skończą się obie mieszanki.
Krok 9:
Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed gotowaniem) Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Piec zapiekankę przez około 40 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Temperatura i czas pieczenia mogą być większe lub mniejsze niż podane.
Krok 10:
Nie tracąc czasu, przygotuj nadzienie. Do nalewania lepiej jest wziąć tłustą śmietanę o zawartości nie mniejszej niż 20-25% tłuszczu.
Krok 11:
W misce połącz puree z dyni, śmietanę, cukier (lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej) i jedno duże jajko kurze.
Krok 12:
Ubij blenderem, aż będzie gładki.
Krok 13:
Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika, delikatnie równomiernie polej polewą dyniowo-śmietanową na wierzch. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Wróć do piekarnika na kolejne 25 minut. Gdy krawędzie wypełnienia są ustawione, a środek lekko drży, wyłącz ogrzewanie. Otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw na 15 minut. Następnie wyjmij formę do pieczenia i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej.
jak udekorować zapiekankę? Wyciśnij różyczki z twarogu zmieszane z puree z dyni na wierzch strzykawki do gotowania. Lub po prostu posyp cukrem pudrem lub startą czekoladą, płatkami kokosowymi.
podawaj wypieki z płynnym miodem, skondensowanym mlekiem, dżemem lub kwaśną śmietaną.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- MAG - 556 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g