warzywa pieczone w piekarniku na blasze do pieczenia

przydatne, niedrogie, budżetowe, apetyczne, na każdą okazję! Warzywa pieczone w piekarniku to jasne, smaczne danie, które ozdobi każdy stół. Przepis jest prosty i zrozumiały, nadaje się zarówno do codziennego, jak i świątecznego menu. Takie warzywa można podawać jako dodatek do mięsa, ryb lub jako niezależne danie.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 61 % 11 g
96 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec warzywa w piekarniku na blasze do pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki. Dobrze umyj warzywa szczotką, osusz ręcznikami papierowymi. Brokuły można gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie, ale nie jest to konieczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyj świeżej, jasnopomarańczowej dyni, będzie słodsza i bardziej soczysta niż zielone odmiany. Umyj, osusz, pokrój, usuń nasiona z miąższem. Pokrój w duże ćwiartki o grubości około 2-3 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz niebieską i zwykłą cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój na cztery części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku lepiej nie obrać, ale upiec w łusce. Możesz go wyczyścić przed podaniem potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj dużą marchewkę, obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Pokrój w duże koła lub, jeśli chcesz, półpierścienie, w paski.. Jeśli używasz średniej wielkości marchewki, umyj ją, obierz i pokrój w plastry tego samego rozmiaru co Dynia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź kolorową paprykę. Opłucz, osusz, pokrój na pół, obierz nasiona. Pokrój w duże plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pomidory są gęste, ponieważ miękkie, soczyste owoce po upieczeniu zamieniają się w owsiankę. Umyte pomidory pokrój również na pół lub na ćwiartki. Pomidory koktajlowe nie muszą być cięte, wystarczy umyć i osuszyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i pokrój umyte ziemniaki na takie same plastry jak dynia około 2-3 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Buraki dokładnie umyj z brudu, obierz, a także grubo pokrój.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś buraki do osobnego pojemnika. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj, aby każdy plasterek był dobrze naoliwiony. Dzięki temu buraki pokolorują pozostałe warzywa na Czerwono.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż pięknie różne warzywa. Wziąłem też mrożony zielony groszek i zieloną fasolkę. Należy je rozmrozić i, podobnie jak kapustę, gotować we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty. Sól i pieprz warzywa, posyp pikantnymi ziołami(moje włoskie zioła). Obficie skrop oliwą z oliwek lub rafinowanym olejem słonecznikowym. Delikatnie wymieszaj składniki, aby rozprowadzić olej na całej powierzchni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Takie warzywa można upiec nie tylko na blasze do pieczenia, ale także w dowolnej odpowiedniej formie. Mam formę ze szkła żaroodpornego. Nie musisz przykrywać go pergaminem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut, aż ziemniaki, dynia i buraki będą miękkie. Jeśli warzywa nie są jeszcze gotowe, ale zaczęły się palić, możesz przykryć je folią na wierzchu. Podawaj gotowe danie jako dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego!

zestaw warzyw można uzupełniać i zmieniać według własnych upodobań.

pieczone warzywa można przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Można je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Fasola szparagowa - 47   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy