skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i grzybami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ziemniaki zostaną wcześniej obrane i spłukane. Mięso mielone może pochodzić z dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę. Grzyby można również wziąć do smaku. Mogą to być pieczarki, boczniaki lub, jak u mnie, gotowane grzyby leśne. Przechowuję takie grzyby gotowane w zamrażarce. W razie potrzeby wystarczy je rozmrozić.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmaż posiekaną cebulę wraz z grzybami przez 5-7 minut. Podczas smażenia sok zostanie uwolniony z grzybów. Poczekaj, aż wyparuje, a grzyby zaczną się trochę smażyć. Lekko posolić grzyby.
Krok 3:
Na innej patelni usmaż mięso mielone. Mięso mielone zmieni kolor, a soki wyparują z niego. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do mielonego mięsa.
Krok 4:
Połącz smażone grzyby z mielonym mięsem.
Krok 5:
Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę. Pokrój 2 pomidory na kawałki. Zmiel umyte warzywa. Dodaj pomidory i zioła do miski do mielonego mięsa i grzybów. Dodaj trochę czosnku przepuszczonego przez prasę. Wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Użyję ceramiki. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Pokrój ziemniaki w plasterki i równomiernie rozprowadź na dnie formy.
Krok 7:
Na wierzch ułóż całe nadzienie grzybowe z mięsem. Posmaruj powierzchnię kwaśną śmietaną.
Krok 8:
Pokrój pozostały pomidor w plasterki i ułóż na powierzchni zapiekanki. Na wierzch posyp startym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut. Wszystkie składniki są prawie gotowe, a ziemniaki na samym dole będą miały czas na upieczenie w tym czasie.
Krok 9:
Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g