Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i grzybami w piekarniku

obfity, pyszny i aromatyczny rodzinny obiad lub kolacja! Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i grzybami jest przygotowywana w piekarniku prosto i szybko, bez długiego zamieszania i okazuje się bardzo smaczna! Nadaje się do codziennego menu. Wszystkie produkty można wymienić lub uzupełnić
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 43 % 9 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i grzybami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ziemniaki zostaną wcześniej obrane i spłukane. Mięso mielone może pochodzić z dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę. Grzyby można również wziąć do smaku. Mogą to być pieczarki, boczniaki lub, jak u mnie, gotowane grzyby leśne. Przechowuję takie grzyby gotowane w zamrażarce. W razie potrzeby wystarczy je rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmaż posiekaną cebulę wraz z grzybami przez 5-7 minut. Podczas smażenia sok zostanie uwolniony z grzybów. Poczekaj, aż wyparuje, a grzyby zaczną się trochę smażyć. Lekko posolić grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na innej patelni usmaż mięso mielone. Mięso mielone zmieni kolor, a soki wyparują z niego. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do mielonego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz smażone grzyby z mielonym mięsem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę. Pokrój 2 pomidory na kawałki. Zmiel umyte warzywa. Dodaj pomidory i zioła do miski do mielonego mięsa i grzybów. Dodaj trochę czosnku przepuszczonego przez prasę. Wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Użyję ceramiki. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Pokrój ziemniaki w plasterki i równomiernie rozprowadź na dnie formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch ułóż całe nadzienie grzybowe z mięsem. Posmaruj powierzchnię kwaśną śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pozostały pomidor w plasterki i ułóż na powierzchni zapiekanki. Na wierzch posyp startym serem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut. Wszystkie składniki są prawie gotowe, a ziemniaki na samym dole będą miały czas na upieczenie w tym czasie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy