stosy mięsa mielonego w piekarniku

proste i jednocześnie oryginalne pyszne danie z mięsa i ziemniaków! Stosy można nazwać prostym połączeniem mięsa i przystawki ziemniaczanej w jednym naczyniu, ale okazuje się smaczniejszy, piękniejszy i bardziej niezwykły. Jednocześnie jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Opcjonalnie standardowy zestaw składników można rozszerzyć, dodając gotowane jaja kurze, smażoną cebulę i marchewkę oraz ser. I piecz stosy w piekarniku z sosem śmietanowym. Okazuje się szczególnie smaczny i satysfakcjonujący.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 22 % 7 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. mięso mielone można wziąć gotowe lub samodzielnie nakręcić na maszynce do mięsa z mięsa. Mięso mielone lepiej stosować z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, wtedy danie okaże się szczególnie soczyste, delikatne i smaczne. Do gotowanego mięsa mielonego dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ziemniaki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Aby zapobiec brązowieniu ziemniaków, należy je przygotować na danie jako ostatnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jaja kurze myjemy mydłem, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, podpalamy i gotujemy na twardo. Pozwól im ostygnąć. Aby szybciej ostygły i dobrze się wyczyściły, napełnij je lodowatą wodą. Drobno posiekaj schłodzone jajka lub pokrój nożem. Posiekane jajka na twardo mieszamy z jedną łyżką gęstej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż cebulę z marchewką, aż będzie lekko rumiana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Z mięsa mielonego rękami wykonujemy małe ciasta z wgłębieniem pośrodku. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche, możesz dodać do niego trochę wody. Kładziemy placki z mięsa mielonego na dnie formy, pozostawiając przestrzeń między nimi. Na każdą tortillę z mielonego mięsa łyżką kładziemy trochę gotowanych jajek. Następnie smażenie warzyw z cebuli i marchwi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie starte ziemniaki. Trochę go solimy. Posyp startym serem na wierzchu. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zdejmij folię z formy i włóż naczynie z powrotem do piekarnika, aby ser się stopił. Wystarczy 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Serwujemy stosy do stołu. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy