skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić proste ciasto w piekarniku z dżemem? Aby ciasto było jeszcze szybsze (w pośpiechu), musisz stopić margarynę w łaźni wodnej, ale szybciej będzie w kuchence mikrofalowej. Ta metoda nie pogorszy jakości margaryny.
wlej cukier do stopionej margaryny, wymieszaj. Cukier szybko się rozpuści, ponieważ margaryna jest ciepła.
wbij jedno jajko do mieszanki (to wystarczy na takie ciasto), wymieszaj.
dodaj przesianą mąkę i pół łyżeczki sody, wymieszaj.
pocieramy ciasto rękami w okruchy, nie ma potrzeby zwijania ciasta w kulkę i trzymania go w lodówce, co również przyspieszy proces robienia ciasta "w pośpiechu".
w formie rozprowadzamy 2/3 ciasta (nie trzeba go smarować masłem, ponieważ podstawą ciasta jest margaryna, nie przyklei się do dna formy). Na wierzch kładziemy gęsty dżem łyżką (porzeczka lub inny do smaku). Posyp resztkami okruchów.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ciasto przez około 15 minut. Tarte ciasto jest gotowe w pośpiechu. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g