udka z kurczaka w majonezie czosnkowym w piekarniku

szybkie, smaczne i satysfakcjonujące danie obiadowe! Majonez doskonale nadaje się do marynowania i pieczenia mięsa, ponieważ dobrze impregnuje jego włókna. Każda część kurczaka może być odpowiednia do pieczenia, ale proponuję ugotować udka z kurczaka w majonezie czosnkowym w piekarniku. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udka z kurczaka w majonezie czosnkowym w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek i spłucz. Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku. Drobno posiekaj cebulę. W misce wymieszaj majonez, cebulę i czosnek. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę używam trochę mielonego pieprzu i papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż przygotowane uda z kurczaka do miski i dobrze posmaruj je ze wszystkich stron sosem majonezowym. Jeśli jest czas, odstaw kurczaka, marynuj przez 1-2 godziny. Jeśli nie, możesz natychmiast upiec.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia można użyć dowolnego żaroodpornego naczynia do pieczenia. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej przygotowanego kurczaka wraz z całym sosem i cebulą. Rozprowadź SOS równomiernie na całej powierzchni kurczaka. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 35 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas pieczenia udka z kurczaka zrumienią się i staną się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj udka na gorąco. Możesz postawić na stole w formie, w której zostały upieczone. I możesz ułożyć na talerzach i uzupełnić dowolnym dodatkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy