skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udka z kurczaka w majonezie czosnkowym w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek i spłucz. Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku. Drobno posiekaj cebulę. W misce wymieszaj majonez, cebulę i czosnek. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę używam trochę mielonego pieprzu i papryki.
Krok 3:
Włóż przygotowane uda z kurczaka do miski i dobrze posmaruj je ze wszystkich stron sosem majonezowym. Jeśli jest czas, odstaw kurczaka, marynuj przez 1-2 godziny. Jeśli nie, możesz natychmiast upiec.
Krok 4:
Do pieczenia można użyć dowolnego żaroodpornego naczynia do pieczenia. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej przygotowanego kurczaka wraz z całym sosem i cebulą. Rozprowadź SOS równomiernie na całej powierzchni kurczaka. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 35 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 5:
Podczas pieczenia udka z kurczaka zrumienią się i staną się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj udka na gorąco. Możesz postawić na stole w formie, w której zostały upieczone. I możesz ułożyć na talerzach i uzupełnić dowolnym dodatkiem.
Krok 6:
Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g