skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron w piekarniku z jajkiem? Przygotuj składniki. Do tej zapiekanki można użyć spaghetti, makaronu, makaronu i innych rodzajów makaronu, nie wpływa to na smak. Do nalewania z reguły stosuje się mieszaninę jajek i śmietany, a następnie danie okazuje się gęstsze i bardziej pożywne. Ale w razie potrzeby śmietankę można zastąpić mlekiem, zapiekanka okaże się bardziej przewiewna i delikatna.
Krok 2:
Spaghetti lub makaron o innym kształcie gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ogólnie rzecz biorąc, makaron z pszenicy durum potrzebuje nie więcej niż siedem minut na gotowanie. ale należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta podanymi na opakowaniu makaronu.
Krok 3:
Spuść wodę, w której gotowano makaron. Dodaj kawałek masła do garnka z makaronem, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
W misce ubij jaja kurze. Jeśli zwiększysz liczbę jaj, zapiekanka okaże się gęstsza. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku do miski z jajkami kurzymi i ubij je widelcem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję, nie musisz ich ubijać, aż się spienią. Wlej mleko do miski z mieszanką jajeczną. Mleko należy stosować o wysokiej zawartości tłuszczu, można je zastąpić płynną śmietaną. Wymieszaj mieszaninę, aby równomiernie połączyć składniki
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Posyp spód i boki formy semoliną lub mąką. Ułóż ugotowane spaghetti, starając się je ładnie ułożyć w kółko.
Krok 6:
Napełnij makaron mieszanką mleczno-jajeczną, aby całkowicie zakrył makaron.
Krok 7:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika na 20 minut. Następnie wyjmij zapiekankę i posyp ją startym twardym serem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Krok 8:
Wyjmij pachnący i rumiany makaron. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj do stołu, na śniadanie, na lunch jako dodatek lub kolację. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g