makaron w piekarniku z jajkiem

bardzo delikatna zapiekanka z makaronem i śmietaną jajeczną! To jedna z superszybkich opcji na śniadanie, przystawki na lunch lub lekką kolację. Okazuje się, że jest to łatwa zapiekanka z makaronem z nadzieniem jajeczno-kremowym. Istnieje kilka przepisów na gotowanie makaronu. Do składu produktów dodaje się twarożek lub mięso mielone, kiełbasę, ser. Takie danie można podawać jako niezależne danie lub jako dodatek. Jest słodki, który można nazwać deserem. Ponadto makaron jest okazją do" uruchomienia " makaronu pozostałego po kolacji, który został ugotowany na przystawkę, i uzyskania smacznego i satysfakcjonującego pełnowartościowego Dania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 53 % 25 g
230 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron w piekarniku z jajkiem? Przygotuj składniki. Do tej zapiekanki można użyć spaghetti, makaronu, makaronu i innych rodzajów makaronu, nie wpływa to na smak. Do nalewania z reguły stosuje się mieszaninę jajek i śmietany, a następnie danie okazuje się gęstsze i bardziej pożywne. Ale w razie potrzeby śmietankę można zastąpić mlekiem, zapiekanka okaże się bardziej przewiewna i delikatna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spaghetti lub makaron o innym kształcie gotować w osolonej wodzie do miękkości. Ogólnie rzecz biorąc, makaron z pszenicy durum potrzebuje nie więcej niż siedem minut na gotowanie. ale należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta podanymi na opakowaniu makaronu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę, w której gotowano makaron. Dodaj kawałek masła do garnka z makaronem, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce ubij jaja kurze. Jeśli zwiększysz liczbę jaj, zapiekanka okaże się gęstsza. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku do miski z jajkami kurzymi i ubij je widelcem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję, nie musisz ich ubijać, aż się spienią. Wlej mleko do miski z mieszanką jajeczną. Mleko należy stosować o wysokiej zawartości tłuszczu, można je zastąpić płynną śmietaną. Wymieszaj mieszaninę, aby równomiernie połączyć składniki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Posyp spód i boki formy semoliną lub mąką. Ułóż ugotowane spaghetti, starając się je ładnie ułożyć w kółko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij makaron mieszanką mleczno-jajeczną, aby całkowicie zakrył makaron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika na 20 minut. Następnie wyjmij zapiekankę i posyp ją startym twardym serem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij pachnący i rumiany makaron. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj do stołu, na śniadanie, na lunch jako dodatek lub kolację. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy