biały chleb na zakwasie w piekarniku

Łatwy do wykonania przepis na chleb bez drożdży! Biały chleb na zakwasie w piekarniku jest niesamowicie smaczny, miękki, trochę luźny i puszysty jak chmura. Zwykle taki domowy chleb szybko odlatuje ze stołu, ponieważ jest wykonany z wielką miłością i własnymi rękami. Jest bardzo kochany przez dzieci, które starają się go złapać, gdy jest jeszcze gorący.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 73 % 35 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

połącz zakwas do chleba bez drożdży z 1/4 mąki pszennej w osobnej misce i wlej 80 ml czystej wody pitnej o temperaturze pokojowej. Wymieszaj wszystkie składniki razem, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym, cichym miejscu na 8-10 godzin lub na noc. W tym czasie zakwas wzrośnie, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Będzie to tak zwane ciasto na przyszły chleb.

po tym, jak ciasto "pasuje" i jest gotowe do pracy, możesz przejść bezpośrednio do robienia chleba. Aby to zrobić, przesiać mąkę pszenną najwyższej jakości osobno do dużej miski. Dodaj sól i cukier, aby uzyskać zrównoważony smak.
przenieś ciasto do miski z przesianą mąką i wymieszaj. Wlej tam olej roślinny (rafinowany słonecznik lub oliwka) i ponownie wymieszaj.
następnie wlej wodę w małych porcjach i zagniataj ciasto. W takim przypadku woda może potrzebować trochę więcej lub mniej. Wszystko zależy od rodzaju konkretnej mąki i procentowej zawartości glutenu.

dla wygody ciasto można najpierw zagnieść łyżką stołową lub szpatułką. Następnie posyp deskę lub stół mąką i przełóż na nią ciasto. Następnie ugniataj ciasne, ale jednocześnie elastyczne ciasto rękami, które nie powinno przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.

uformuj ciasto w kulkę, włóż z powrotem do miski i przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na 40-50 minut. Powinien "pasować" i podwoić się.

po wyrośnięciu ciasta należy go lekko ugnieść rękami i uformować z niego chleb (okrągły lub podłużny) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw ciasto do "dopasowania" NA również ilość czasu.

w międzyczasie włącz piekarnik na 220 stopni Celsjusza.

gdy ciasto ponownie się powiększy, wykonaj nacięcia lub wzory na wierzchu przyszłego chleba i włóż do nagrzanego piekarnika na średnim podziale piec przez 20 minut. Na dole należy umieścić głęboką blachę do pieczenia z niewielką ilością wody, aby wytworzyć parę.

po 20 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez kolejne 20 minut.

po wyjęciu chleba, schłodzeniu i podaniu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy