skład / składniki
metoda gotowania
połącz zakwas do chleba bez drożdży z 1/4 mąki pszennej w osobnej misce i wlej 80 ml czystej wody pitnej o temperaturze pokojowej. Wymieszaj wszystkie składniki razem, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym, cichym miejscu na 8-10 godzin lub na noc. W tym czasie zakwas wzrośnie, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Będzie to tak zwane ciasto na przyszły chleb.
po tym, jak ciasto "pasuje" i jest gotowe do pracy, możesz przejść bezpośrednio do robienia chleba. Aby to zrobić, przesiać mąkę pszenną najwyższej jakości osobno do dużej miski. Dodaj sól i cukier, aby uzyskać zrównoważony smak.
przenieś ciasto do miski z przesianą mąką i wymieszaj. Wlej tam olej roślinny (rafinowany słonecznik lub oliwka) i ponownie wymieszaj.
następnie wlej wodę w małych porcjach i zagniataj ciasto. W takim przypadku woda może potrzebować trochę więcej lub mniej. Wszystko zależy od rodzaju konkretnej mąki i procentowej zawartości glutenu.
dla wygody ciasto można najpierw zagnieść łyżką stołową lub szpatułką. Następnie posyp deskę lub stół mąką i przełóż na nią ciasto. Następnie ugniataj ciasne, ale jednocześnie elastyczne ciasto rękami, które nie powinno przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
uformuj ciasto w kulkę, włóż z powrotem do miski i przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na 40-50 minut. Powinien "pasować" i podwoić się.
po wyrośnięciu ciasta należy go lekko ugnieść rękami i uformować z niego chleb (okrągły lub podłużny) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw ciasto do "dopasowania" NA również ilość czasu.
w międzyczasie włącz piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
gdy ciasto ponownie się powiększy, wykonaj nacięcia lub wzory na wierzchu przyszłego chleba i włóż do nagrzanego piekarnika na średnim podziale piec przez 20 minut. Na dole należy umieścić głęboką blachę do pieczenia z niewielką ilością wody, aby wytworzyć parę.
po 20 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez kolejne 20 minut.
po wyjęciu chleba, schłodzeniu i podaniu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g