skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzyby nadziewane w piekarniku z mięsem mielonym i serem? Przygotuj wskazane składniki. Faszerujemy mielonym kurczakiem. Lepiej jest wziąć bardzo duże grzyby, łatwiej je wypełnić nadzieniem. Ser dowolny. Marchewki i cebula do nadzienia w farszu, marchewki w razie potrzeby. Przyprawy dowolne do smaku. Przygotuj naczynie do pieczenia.
Krok 2:
Sortuj pieczarki, aby oczyścić resztki ziemi i gruzu. Opłucz grzyby pod bieżącą wodą i osusz. Wytnij nogę z każdego grzyba, nie uszkadzając samej czapki. Drobno posiekaj wycięte nogi grzybów.
Krok 3:
Warzywa (cebula i marchewka) opłucz, obierz i posiekaj. Powtarzam, marchewki dodaje się do woli, Lubię marchewki w mielonym mięsie, z nim okazuje się nieco bardziej soczysty(jak z innymi warzywami dodanymi do mielonego mięsa). Na patelni rozgrzej olej roślinny i lekko usmaż marchewkę i cebulę. Dodaj mięso mielone i stale mieszając drewnianą szpatułką, smaż je równomiernie. Dodaj sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.
Krok 4:
Posiekane nogi grzybów dodaj do mięsa mielonego smażonego z warzywami, wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Na koniec sprawdź sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser. Ale jeśli to możliwe, możesz wziąć dwa rodzaje sera-twardy, trafi do nadzienia i miękki - zetrzyj go na wierzchu, aby po upieczeniu uzyskać apetyczną czapkę serową. Tarty ser podzielić na dwie części. Dodaj jedną część do schłodzonego mięsa mielonego smażonego z warzywami.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia. Posyp każdy grzyb solą i wypełnij nadzieniem, ubijając go w głąb grzyba (nie uszkadzając go). Włóż nadziewane pieczarki do naczynia do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
Krok 7:
Po 20 minutach wyjmij formę grzybową z piekarnika i posyp każdy grzyb pozostałym startym serem. Ponownie włóż formę z nadziewanymi pieczarkami do piekarnika na 5 minut lub do całkowitego stopienia sera.
Krok 8:
Pieczarki nadziewane w piekarniku z mielonym mięsem i serem podawaj na gorąco. Mogą działać jako niezależne danie, ale w towarzystwie ziemniaków (gotowane, tłuczone lub frytki) tylko skorzystają.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g