ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

pyszne, czekoladowe, świąteczne, biszkoptowe, z kremem! Ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi ma pyszny aromat i bardzo bogaty smak. Gotowanie zajmuje dużo czasu, ale to ciasto może ozdobić każdy stół na wakacje! Poczęstuj się!
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 56 % 30 g
306 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi? Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Przygotuj dla niego wszystkie składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do ubijania połącz jajka z cukrem i ubij je z maksymalną mocą w puszystą i przewiewną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce zagotuj mleko razem z masłem i pozwól, aby masło całkowicie się stopiło. Na przemian wprowadzaj mąkę z sodą i mieszanką mleka do masy jajecznej. delikatnie wymieszaj wszystko trzepaczką, ręcznie, aby ciasto było puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj kakao. Przykryj dno dzielonego naczynia do pieczenia papierem do gotowania i załóż pierścień. Ciasto przełożyć do formy (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Schłodzić gotowy biszkopt, a następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc, aby leżał.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed złożeniem ciasta przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia. Masło i twarożek powinny mieć temperaturę pokojową. Wskazane jest samodzielne gotowanie gotowanego skondensowanego mleka-jest smaczniejsze . Gotuj zamknięty słoik we wrzącej wodzie przez 2 godziny, a następnie całkowicie ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Następnie spuść wodę, spłucz suszone śliwki. I ponownie napełnij go aromatycznym alkoholem. Moczyć przez 20 do 30 minut. Ten krok jest opcjonalny. Posiekaj trochę orzechów nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Przelej smażone orzechy na talerz, aby nie przypaliły się na wciąż gorącej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zrobić krem, wymieszaj miękkie masło z gotowanym skondensowanym mlekiem. Następnie wmieszaj twarożek do śmietany. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Będzie się wydawać, że krem jest płynny. W porządku. Wszystko dobrze stwardnieje w zebranym cieście. Odłóż 1/3 kremu do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń suszone śliwki z alkoholu, osusz i drobno posiekaj. Posiekane orzechy z suszonymi śliwkami wymieszać z pozostałymi 2/3 kremu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój leżący biszkopt na 4 ciasta. Odłóż jedno ciasto na posypanie ciasta. Namocz ciasta w syropie. Aby to zrobić, podgrzej wodę z cukrem i sokiem z cytryny, aby cukier się rozpuścił. Następnie ostudź syrop.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest wygodne do złożenia w pierścieniu. Połóż pierwsze ciasto na dnie, warstwę nadzienia. Następnie drugie ciasto i kolejna warstwa nadzienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż trzecie ciasto na wierzchu i posmaruj je odrobiną zwykłego kremu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby się zestaliło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń zamrożone ciasto z pierścienia ostrym nożem. Posmaruj boki odłożonym kremem. Połóż resztki na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odstawione ciasto rozdrobnij i posyp ciasto po bokach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Miłej uczty!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy