skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi? Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Przygotuj dla niego wszystkie składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
W misce do ubijania połącz jajka z cukrem i ubij je z maksymalną mocą w puszystą i przewiewną masę.
Krok 3:
W osobnej misce zagotuj mleko razem z masłem i pozwól, aby masło całkowicie się stopiło. Na przemian wprowadzaj mąkę z sodą i mieszanką mleka do masy jajecznej. delikatnie wymieszaj wszystko trzepaczką, ręcznie, aby ciasto było puszyste.
Krok 4:
Następnie dodaj kakao. Przykryj dno dzielonego naczynia do pieczenia papierem do gotowania i załóż pierścień. Ciasto przełożyć do formy (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Schłodzić gotowy biszkopt, a następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc, aby leżał.
Krok 5:
Przed złożeniem ciasta przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia. Masło i twarożek powinny mieć temperaturę pokojową. Wskazane jest samodzielne gotowanie gotowanego skondensowanego mleka-jest smaczniejsze . Gotuj zamknięty słoik we wrzącej wodzie przez 2 godziny, a następnie całkowicie ostudź.
Krok 6:
Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Następnie spuść wodę, spłucz suszone śliwki. I ponownie napełnij go aromatycznym alkoholem. Moczyć przez 20 do 30 minut. Ten krok jest opcjonalny. Posiekaj trochę orzechów nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Przelej smażone orzechy na talerz, aby nie przypaliły się na wciąż gorącej patelni.
Krok 7:
Aby zrobić krem, wymieszaj miękkie masło z gotowanym skondensowanym mlekiem. Następnie wmieszaj twarożek do śmietany. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Będzie się wydawać, że krem jest płynny. W porządku. Wszystko dobrze stwardnieje w zebranym cieście. Odłóż 1/3 kremu do ciasta.
Krok 8:
Usuń suszone śliwki z alkoholu, osusz i drobno posiekaj. Posiekane orzechy z suszonymi śliwkami wymieszać z pozostałymi 2/3 kremu.
Krok 9:
Pokrój leżący biszkopt na 4 ciasta. Odłóż jedno ciasto na posypanie ciasta. Namocz ciasta w syropie. Aby to zrobić, podgrzej wodę z cukrem i sokiem z cytryny, aby cukier się rozpuścił. Następnie ostudź syrop.
Krok 10:
Ciasto jest wygodne do złożenia w pierścieniu. Połóż pierwsze ciasto na dnie, warstwę nadzienia. Następnie drugie ciasto i kolejna warstwa nadzienia.
Krok 11:
Ułóż trzecie ciasto na wierzchu i posmaruj je odrobiną zwykłego kremu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby się zestaliło.
Krok 12:
Usuń zamrożone ciasto z pierścienia ostrym nożem. Posmaruj boki odłożonym kremem. Połóż resztki na wierzchu.
Krok 13:
Odstawione ciasto rozdrobnij i posyp ciasto po bokach.
Krok 14:
Miłej uczty!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Alkohol - 83 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g