biszkopt czekoladowy na wrzącej wodzie w piekarniku

przewiewny, bujny i prosty, zawsze okazuje się wysoki! W przeciwieństwie do wielu opcji, ten biszkopt czekoladowy na wrzącej wodzie w piekarniku nie wymaga długiego ubijania. Wszystko jest niezwykle proste i szybkie. Można to podać na stole, po prostu posypując wierzch cukrem pudrem. Lub pokrój na ciasta i przygotuj pyszne ciasto na jego podstawie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 42 g
265 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkopt czekoladowy na wrzącej wodzie? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę, najlepiej & quot; Extra & quot; lub & quot; najwyższej jakości & quot;, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko wymieszaj i przesiej przez drobne sito do miski. Pomoże to pozbyć się śmieci, jeśli taki był i nasyci mąkę tlenem, co sprawi, że biszkopt będzie wspanialszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do miski z mąką kakaową i wymieszaj. Kakao najlepiej wziąć czysty, najwyższej jakości. Mieszanki do robienia gorącej czekolady lub gotowe kakao do napoju nie będą działać. Ma już cukier, a kolor okaże się wyblakły i nie apetyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jajka z brudu, nawet jeśli na pierwszy rzut oka nie jest widoczny. W innej misce wlej mleko o temperaturze pokojowej i rozbij jajka. Jajka należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową, wtedy biszkopt okaże się bardziej bujny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny do miski z mlekiem i jajkami. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Weź rafinowany olej, aby jego smak nie dominował w gotowym biszkopcie. Możesz wziąć dowolny olej roślinny według własnego uznania, ale nie zapominaj, że wiele z nich ma bardzo silny aromat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, sól do miski i wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie przesiej mąkę do miski z płynną częścią i mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuując mieszanie, wlej wrzącą wodę i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest dość płynne, ale powinno być.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby gotowy biszkopt po upieczeniu nie wyszedł & quot; garbem & quot; jest mała sztuczka. Wytnij folię do pieczenia i ręcznik papierowy nieco większy niż forma, w której będziesz piec biszkopt. Zwilż ręcznik i połóż na połowie szerokości folii. Złóż folię na pół, zakrywając ręcznik papierowy, zwijając krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 20 centymetrów olejem roślinnym i posyp mąką. Wytnij okrąg z papieru do pieczenia i połóż go na dnie formy. Owinąć przygotowaną folię wokół formy i zabezpieczyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ciasto biszkoptowe do formy i postukaj trochę o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które mogą zepsuć gotowy biszkopt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni. Czas może wynosić od 30 minut do godziny, wszystko zależy od średnicy formy i samego piekarnika. Piec biszkopt do wyschnięcia szpikulca po wyjęciu, jeśli przekłujesz nim biszkopt. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Następnie wyjmij go z formy i pozostaw na ruszcie, aż całkowicie ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Można go po prostu podać, krojąc na kawałki. Lub pokrój w ciasta, posmaruj kremem i przygotuj eleganckie ciasto. Smacznego.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy