skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt czekoladowy na wrzącej wodzie? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Mąkę, najlepiej & quot; Extra & quot; lub & quot; najwyższej jakości & quot;, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko wymieszaj i przesiej przez drobne sito do miski. Pomoże to pozbyć się śmieci, jeśli taki był i nasyci mąkę tlenem, co sprawi, że biszkopt będzie wspanialszy.
Krok 3:
Dodaj do miski z mąką kakaową i wymieszaj. Kakao najlepiej wziąć czysty, najwyższej jakości. Mieszanki do robienia gorącej czekolady lub gotowe kakao do napoju nie będą działać. Ma już cukier, a kolor okaże się wyblakły i nie apetyczny.
Krok 4:
Umyj jajka z brudu, nawet jeśli na pierwszy rzut oka nie jest widoczny. W innej misce wlej mleko o temperaturze pokojowej i rozbij jajka. Jajka należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową, wtedy biszkopt okaże się bardziej bujny.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do miski z mlekiem i jajkami. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Weź rafinowany olej, aby jego smak nie dominował w gotowym biszkopcie. Możesz wziąć dowolny olej roślinny według własnego uznania, ale nie zapominaj, że wiele z nich ma bardzo silny aromat.
Krok 6:
Dodaj cukier, sól do miski i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Ponownie przesiej mąkę do miski z płynną częścią i mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek.
Krok 8:
Kontynuując mieszanie, wlej wrzącą wodę i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest dość płynne, ale powinno być.
Krok 9:
Aby gotowy biszkopt po upieczeniu nie wyszedł & quot; garbem & quot; jest mała sztuczka. Wytnij folię do pieczenia i ręcznik papierowy nieco większy niż forma, w której będziesz piec biszkopt. Zwilż ręcznik i połóż na połowie szerokości folii. Złóż folię na pół, zakrywając ręcznik papierowy, zwijając krawędzie.
Krok 10:
Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 20 centymetrów olejem roślinnym i posyp mąką. Wytnij okrąg z papieru do pieczenia i połóż go na dnie formy. Owinąć przygotowaną folię wokół formy i zabezpieczyć.
Krok 11:
Wlej ciasto biszkoptowe do formy i postukaj trochę o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które mogą zepsuć gotowy biszkopt.
Krok 12:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni. Czas może wynosić od 30 minut do godziny, wszystko zależy od średnicy formy i samego piekarnika. Piec biszkopt do wyschnięcia szpikulca po wyjęciu, jeśli przekłujesz nim biszkopt. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Następnie wyjmij go z formy i pozostaw na ruszcie, aż całkowicie ostygnie.
Krok 13:
Można go po prostu podać, krojąc na kawałki. Lub pokrój w ciasta, posmaruj kremem i przygotuj eleganckie ciasto. Smacznego.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g