skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania wołowiny z cukinią w piekarniku potrzebujemy prostego zestawu produktów: wołowiny, cukinii, pomidorów, cebuli, czosnku, ziół, sera i przypraw do woli.
Krok 2:
Opłucz miąższ wołowy i osusz papierowymi serwetkami. Usuń Dodatkowe żyły i folię z mięsa, jeśli takie istnieją. Pokrój kawałek mięsa na możliwie najmniejsze kawałki, alternatywnie możesz zrobić mieloną wołowinę. W przepisie mięso zostało drobno posiekane ręcznie.
Krok 3:
Cebulę obrać i umyć, pokroić w kostkę lub półpierścienie.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij pokrojoną cebulę do smażenia, aż pojawi się charakterystyczny zapach i złoty odcień.
Krok 5:
Następnym krokiem jest wysłanie pokrojonego mięsa wołowego(lub mielonego) na patelnię. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Umyj pomidory i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 7:
Wyślij pomidory na patelnię z mięsem, dodaj drobno posiekany czosnek. Sól do smaku, na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy, takie jak sucha bazylia, oregano, mielona słodka papryka i tak dalej. Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko razem pod zamkniętą pokrywką przez około czterdzieści minut. Okresowo warto otwierać pokrywkę i mieszać mięso.
Krok 8:
Umyj cukinię. Pokrój każdy owoc na pół.
Krok 9:
Za pomocą łyżeczki usuń środek każdej części, jak na zdjęciu. Miąższ można drobno posiekać i dodać do mięsa, aby uzyskać soczystość. W przepisie nie użyto środka usuniętego z cukinii.
Krok 10:
Każdą połówkę nadziewać & quot; groszkiem & quot; wołowiną. Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść cukinię na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190-200 stopni w trybie "góra-dół"przez co najmniej trzydzieści do czterdziestu minut.
Krok 11:
Posyp każdą cukinię startym serem i ponownie Wyślij do pieczenia, aż ser się zrumieni i utworzy złotą skórkę. Zajmie to około 10-15 minut.
Krok 12:
Wyjmij gotową cukinię z piekarnika, pieprz do smaku ziela angielskiego i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj na gorąco.
Wołowina z cukinią w piekarniku to świetna opcja na rodzinny obiad.
pożywne, smaczne, jasne i bardzo apetyczne danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
możesz bezpiecznie gotować i podawać taką cukinię na świątecznym stole!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g