Wołowina z cukinią w piekarniku

Wołowina z cukinią to świetna opcja na obiad! Soczysty, dość sycący i niesamowicie pyszny! Dodaj swoje ulubione przyprawy do nadzienia, a następnie danie będzie lśniło nowymi nutami. Ser w razie potrzeby można całkowicie wykluczyć, a gotowe danie obficie posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 15 % 3 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania wołowiny z cukinią w piekarniku potrzebujemy prostego zestawu produktów: wołowiny, cukinii, pomidorów, cebuli, czosnku, ziół, sera i przypraw do woli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz miąższ wołowy i osusz papierowymi serwetkami. Usuń Dodatkowe żyły i folię z mięsa, jeśli takie istnieją. Pokrój kawałek mięsa na możliwie najmniejsze kawałki, alternatywnie możesz zrobić mieloną wołowinę. W przepisie mięso zostało drobno posiekane ręcznie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i umyć, pokroić w kostkę lub półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij pokrojoną cebulę do smażenia, aż pojawi się charakterystyczny zapach i złoty odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnym krokiem jest wysłanie pokrojonego mięsa wołowego(lub mielonego) na patelnię. Dobrze wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pomidory na patelnię z mięsem, dodaj drobno posiekany czosnek. Sól do smaku, na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy, takie jak sucha bazylia, oregano, mielona słodka papryka i tak dalej. Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko razem pod zamkniętą pokrywką przez około czterdzieści minut. Okresowo warto otwierać pokrywkę i mieszać mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj cukinię. Pokrój każdy owoc na pół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą łyżeczki usuń środek każdej części, jak na zdjęciu. Miąższ można drobno posiekać i dodać do mięsa, aby uzyskać soczystość. W przepisie nie użyto środka usuniętego z cukinii.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Każdą połówkę nadziewać & quot; groszkiem & quot; wołowiną. Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść cukinię na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190-200 stopni w trybie "góra-dół"przez co najmniej trzydzieści do czterdziestu minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp każdą cukinię startym serem i ponownie Wyślij do pieczenia, aż ser się zrumieni i utworzy złotą skórkę. Zajmie to około 10-15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotową cukinię z piekarnika, pieprz do smaku ziela angielskiego i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj na gorąco.

Wołowina z cukinią w piekarniku to świetna opcja na rodzinny obiad.
pożywne, smaczne, jasne i bardzo apetyczne danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!

możesz bezpiecznie gotować i podawać taką cukinię na świątecznym stole!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy