udka z kurczaka w folii w piekarniku pieczone

chrupiące, szybkie i pyszne! Nie wiesz, co ugotować na urodziny dziecka? Piecz udka z kurczaka w folii w piekarniku-jest to wygodne i szybkie, a dzieci będą zadowolone! Nogi uzyskują doskonały słodki smak. Są zwinięte w marynacie z miodu, musztardy i oleju roślinnego.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
192 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udka z kurczaka w folii w piekarniku? Weź produkty według listy. Jak widać, jest ich całkiem sporo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz udka kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i złóż do miski. Dodaj tam miód, musztardę, olej i pieprz, sól. Dobrze wymieszaj, wcierając mieszaninę w kurczaka. Odstaw na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść nogi w naczyniu do pieczenia, uprzednio wyłożonym folią. W ten sposób nogi nie przykleją się do dna formy i nie będziesz musiał jej myć przez długi czas.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż nogi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Określ temperaturę w piekarniku, ponieważ wszystkie są różne. Po 10 minutach zmniejszyłem temperaturę do 150 i pieczyłem przez prawie godzinę, polewając wydzielającym się sokiem. Możesz zająć więcej lub mniej czasu niż ja.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli masz piekarnik konwekcyjny, użyj go, gdy odwrócisz udka kurczaka na drugą stronę. To danie jest podawane na gorąco, ponieważ po schłodzeniu traci trochę smaku.

chrupiące udka z kurczaka w piekarniku - zawsze pyszne! Włóż nogi do formy i piecz, okresowo podlewając wyróżniający się sok. Gdy jedna strona się zarumieni-Odwróć nogi i usmaż drugą. Po ugotowaniu to danie jest bardzo podobne do tych sprzedawanych we współczesnych fast foodach. A jeśli Twoje dziecko uwielbia tam chodzić, na pewno mu się spodoba. Zamiast soli można tutaj użyć sosu sojowego. A słodycz różni się ilością miodu (można go zastąpić cukrem lub melasą).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy