bułka z cebulą i jajkiem w piekarniku

pyszna bułka z delikatnym i soczystym nadzieniem z zielonej cebuli i jajek! Kto nie lubi wypieków z zieloną cebulą i gotowanymi jajkami?! Najprawdopodobniej nie ma takich ludzi, którzy na początku wiosny i sezonu uprawy i sprzedaży zielonej cebuli nie rozpieszczają się domowymi ciastami z takim nadzieniem. Bułka z cebulą i jajkiem okazuje się, podobnie jak ciasta, smaczna, tylko wygląda bardziej elegancko i świątecznie. Dlatego można go upiec nawet na przybycie gości. Ciasto przygotowuje się na drożdżach i kefirze, ale nie dojrzewa przez długi czas, więc to ciasto można zaliczyć do kategorii szybkich.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 67 % 26 g
181 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników do ciasta. Ciasto gotujemy na drożdżach, ale w szybki sposób, bez pary. Kefir jest wcześniej usuwany z lodówki, powinien być ciepły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej szklankę kefiru do miski, dodaj cukier i sól, wymieszaj, aby cząstki się rozpuściły. Dodaj łyżeczkę suchych drożdży i dobrze wymieszaj, aby drożdże również rozpuściły się w płynie. Dodaj kilka łyżek oleju roślinnego do mieszanki. I wlej przesianą mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę na części, mieszając masę łyżką, aby ciasto było dobrze wymieszane. Dodajemy tyle mąki, aby uzyskać elastyczne, niezbyt ciasne ciasto, ale powinno przestać przyklejać się do boków miski. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zajmijmy się nadzieniem do bułki. Jajka kurze gotujemy na twardo. Dobrze jest to zrobić z wyprzedzeniem, aby do czasu przygotowania wypieków były zimne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze spłucz zieloną cebulę i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obieramy jajka i nie kroimy ich zbyt drobno nożem. Łączymy cebulę i jajka w misce, solimy do smaku i mieszamy. Cebula powinna wypuścić sok, a masa jajeczno-cebulowa stanie się bardziej miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto wyrosło i jest gotowe do pracy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odkurz stół mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie jajeczno-cebulowe na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu nadzienie można posmarować kwaśną śmietaną. Następnie po upieczeniu nadzienie w bułce będzie bardziej soczyste i delikatne w smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto z nadzieniem zwijamy w rolkę. Wkładamy go do natłuszczonej formy. Posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz Bułkę przez około 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj bułkę z zieloną cebulą i jajkiem na gorąco do herbaty lub kawy. Te wypieki są bardzo sycące, więc można je zastąpić obiadem lub kolacją. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy