koperty Francuskie z gruszką i twarogiem

bardzo smaczne i szybkie wypieki na każdy dzień! Przygotowanie pysznych kopert na herbatę nie będzie trudne, jeśli masz gotowe ciasto francuskie. Opcje nadzień mogą być bardzo zróżnicowane, ale szczególnie smaczne z nadzieniem ze słodkiego twarogu z dodatkami i bez. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 57 % 31 g
294 kcal
IG: 6 / 52 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jeśli używasz zakupionego, gotowego ciasta francuskiego, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw na kilka godzin, aby się rozmroziło i stało się miękkie.

podczas rozmrażania ciasta można przygotować nadzienie twarogowe. Aby to zrobić, weź wymaganą ilość twarogu i przetrzyj go przez sito. Następnie twaróg stanie się jednorodny i bardziej delikatny. Chociaż, jeśli używasz zakupionego, to w większości przypadków jest już sprzedawany w ten sposób.

dodaj jajko i trochę cukru do twarogu. Wszystko wymieszaj. Umyj gruszkę, dla większej delikatności usuń skórę (ale możesz ją zostawić) i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do twarogu i ponownie wymieszaj. Jeśli okaże się płynny, dodaj trochę skrobi. Konsystencja nadzienia twarogowego będzie zależeć od twarogu i soczystości gruszki. Twaróg może być zarówno suchy, jak i mokry. Dlatego spójrz na swoją konsystencję - może dodaj trochę więcej skrobi.

gdy ciasto francuskie się rozpuści i zmięknie, rozwałkuj je na stole za pomocą wałka do ciasta posypanego odrobiną mąki. Pokrój ciasto na kwadraty, mniej więcej tego samego rozmiaru. Z tej ilości ciasta mam 10-12 sztuk.

na środku każdego kwadratu ułóż kilka łyżek nadzienia twarogowo-gruszkowego. Zbierz wszystkie 4 końce kwadratu na środku i przypnij je trochę. Otrzymasz bułkę w kształcie koperty.

Umieść wszystkie koperty na blasze do pieczenia wyłożonej specjalnym papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch kopert żółtkiem i posyp trochę cukrem. Do posypania można użyć brązowego cukru, aby dodać karmelowego posmaku.

umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-30 minut.
po upływie czasu koperty nieznacznie wzrosną i staną się złote.
wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i pozwól kopertom nieco ostygnąć.

Poczęstuj swoich bliskich kopertami twarogowymi z herbatą, mlekiem lub sokiem. Jako nadzienie możesz również użyć jabłek, gotowanego skondensowanego mleka.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy