skład / składniki
metoda gotowania
jeśli używasz zakupionego, gotowego ciasta francuskiego, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw na kilka godzin, aby się rozmroziło i stało się miękkie.
podczas rozmrażania ciasta można przygotować nadzienie twarogowe. Aby to zrobić, weź wymaganą ilość twarogu i przetrzyj go przez sito. Następnie twaróg stanie się jednorodny i bardziej delikatny. Chociaż, jeśli używasz zakupionego, to w większości przypadków jest już sprzedawany w ten sposób.
dodaj jajko i trochę cukru do twarogu. Wszystko wymieszaj. Umyj gruszkę, dla większej delikatności usuń skórę (ale możesz ją zostawić) i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do twarogu i ponownie wymieszaj. Jeśli okaże się płynny, dodaj trochę skrobi. Konsystencja nadzienia twarogowego będzie zależeć od twarogu i soczystości gruszki. Twaróg może być zarówno suchy, jak i mokry. Dlatego spójrz na swoją konsystencję - może dodaj trochę więcej skrobi.
gdy ciasto francuskie się rozpuści i zmięknie, rozwałkuj je na stole za pomocą wałka do ciasta posypanego odrobiną mąki. Pokrój ciasto na kwadraty, mniej więcej tego samego rozmiaru. Z tej ilości ciasta mam 10-12 sztuk.
na środku każdego kwadratu ułóż kilka łyżek nadzienia twarogowo-gruszkowego. Zbierz wszystkie 4 końce kwadratu na środku i przypnij je trochę. Otrzymasz bułkę w kształcie koperty.
Umieść wszystkie koperty na blasze do pieczenia wyłożonej specjalnym papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch kopert żółtkiem i posyp trochę cukrem. Do posypania można użyć brązowego cukru, aby dodać karmelowego posmaku.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-30 minut.
po upływie czasu koperty nieznacznie wzrosną i staną się złote.
wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i pozwól kopertom nieco ostygnąć.
Poczęstuj swoich bliskich kopertami twarogowymi z herbatą, mlekiem lub sokiem. Jako nadzienie możesz również użyć jabłek, gotowanego skondensowanego mleka.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g