ciasto miodowe z kwaśną śmietaną

świetny deser z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Dość prosty i szybki przepis na umiarkowanie słodkie ciasto miodowe z delikatną śmietaną, która mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 32 % 17 g
węglowodany 58 % 31 g
296 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak łatwo i szybko przygotować pachnące "ciasto miodowe" z delikatną śmietaną, która z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania domowych wypieków z idealnego ciasta ze śmietaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź rondel, w którym następnie rozłóż sto gramów miodu i umieść go na kuchence, a następnie mieszając, zagotuj miód na średniej temperaturze pieca i podgrzej go przez minutę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij patelnię z pieca, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie umieść patelnię na kuchence, a następnie stale mieszaj i przygotuj mieszankę miodu w niskiej temperaturze pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij patelnię z pieca i włóż do niej sto dwadzieścia gramów masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, aż uzyskasz gładką mieszankę miodu i pozwól jej ostygnąć przez chwilę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij cztery jaja kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niej szczyptę soli i ubij mikserem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sto dwadzieścia gramów cukru do miski z mieszanką jajeczną w dwóch dawkach i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj ubijanie wszystkich składników w misce mikserem, aż powstanie puszysta biała masa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż dwie łyżki masy jajecznej z cukrem na patelni z mieszanką miodu i wymieszaj, a następnie wlej przygotowaną mieszaninę cienkim strumieniem do obszernej miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, zachowując blask.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź drobne sito i przesiej je częściami do miski z płynną podstawą dwieście dwadzieścia gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie wymieszaj wszystkie składniki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kontynuuj mieszanie wszystkich składników w misce, aż uzyskasz jednorodne ciasto o wymaganej konsystencji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż papier do pieczenia na dwóch blachach do pieczenia i narysuj na nich koła o średnicy osiemnastu centymetrów, a następnie rozłóż na nich dwie łyżki ciasta i rozprowadź równomiernie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyślij blachy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu sześćdziesięciu stopni i piecz ciasta przez pięć minut, po czym upiecz pozostałe ciasta w ten sam sposób, co daje w sumie dwanaście.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zaczynamy przygotowywać śmietanę i wkładamy pięćset gramów 25% kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, po czym wlewamy do niej dwie łyżki cukru pudru i ubijamy mikserem przez trzy minuty, aż będzie gładka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Weź odpowiednią formę i umieść ją taśmą octanową, a następnie ułóż w niej na przemian dziesięć ciast, które naprzemiennie z równomierną warstwą kremu, a następnie włóż zebrane ciasto do lodówki na godzinę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zmiel dwa ciasta na okruchy za pomocą blendera, a jeśli nie, to na drobnej tarce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po upływie czasu uwolnij ciasto z formy,a następnie nałóż na wierzch i boki ciasto równomierną warstwą śmietany.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż okruchy na wierzchu i bokach ciasta równomierną warstwą, a następnie włóż przygotowane ciasto do dalszej impregnacji ciast do lodówki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na pachnące domowe ciasto miodowe z delikatną śmietaną! Pamiętaj, aby przygotować "ciasto miodowe" zgodnie z naszym szybkim i wielokrotnie sprawdzonym przepisem z idealnego ciasta bez wałkowania ciast i traktować swoich bliskich z bliskimi! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy