skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak po prostu przygotować świąteczne gorące danie z udka z kurczaka pieczonego w cieście francuskim, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na jego wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami i dobrze opłucz siedem udek z kurczaka, a następnie usuń z nich skórę i wykonaj nacięcie z jednej strony każdego z nich do kości.
Krok 2:
Rozłóż nacięte podudzia z kurczaka w głębokiej misce i dodaj jedną łyżeczkę przyprawy do kurczaka, jedną łyżeczkę suszonego czosnku i sól do smaku.
Krok 3:
Odpowiednio wcieraj przyprawę w każdą podudzie z kurczaka, a następnie wymieszaj rękami i daj im trochę czasu na zaparzenie i nasycenie aromatami przypraw.
Krok 4:
Pokrój trzysta gramów pieczarek na dość cienkie plasterki i włóż do suchej patelni, a następnie umieść je na kuchence i aby grzyby oddały nadmiar wilgoci, okresowo mieszaj i smaż je na wysokim ogniu.
Krok 5:
Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię z grzybami.
Krok 6:
Pokrój dwa ziemniaki w małą, losową kostkę i włóż na patelnię z grzybami, a następnie wymieszaj i smaż grzyby z ziemniakami na wysokim ogniu kuchenki przez dziewięć do dziesięciu minut.
Krok 7:
Dodaj do patelni jedną trzecią łyżeczki gałki muszkatołowej, jedną trzecią łyżeczki kolendry,jedną lub dwie łyżeczki kwaśnej śmietany, sól do smaku i wymieszaj wszystkie składniki na patelni, a następnie rozłóż ugotowane nadzienie na głębokim talerzu i ostudź.
Krok 8:
Umieść patelnię na kuchence i wlej do niej trochę oleju roślinnego, a następnie włóż udka z kurczaka na patelnię i smaż je z każdej strony, aż będą ugotowane.
Krok 9:
Weź drobną tarkę i zetrzyj trzydzieści gramów twardego sera na talerzu wypełnionym grzybami i ziemniakami.
Krok 10:
Weź pół kilogramową bułkę ciasta francuskiego bez drożdży i pokrój ją na osiem identycznych części, a następnie ugniataj jedną z części i rozwałkuj na cienkie podłużne ciasto, które następnie pokrój w trzy milimetrowe paski i przykryj serwetką.
Krok 11:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na przemian na dwa do trzech milimetrów grubości i uformuj je w Kwadratowy kształt.
Krok 12:
Rozłóż smażoną podudzie z kurczaka bliżej środka tortilli i czubatą łyżkę nadzienia grzybowego z ziemniakami.
Krok 13:
Zbierz krawędzie tortilli wokół podudzia z kurczaka, a następnie dobrze je połącz i uformuj torebki.
Krok 14:
Weź pasek ciasta i zwilż go wodą, a następnie owiń go wokół zebranej górnej części uformowanej torby z ciasta i zabezpiecz.
Krok 15:
Rozłóż udko z kurczaka z nadzieniem w uformowanych torebkach z ciasta na blasze do pieczenia, którą wcześniej przykryj papierem do pieczenia i posmaruj torebki ubitym jajkiem kurzym,a następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni.
Krok 16:
Piecz udko z kurczaka z nadzieniem w torebkach z ciasta przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut, aż będzie całkowicie ugotowane, a następnie ułóż przygotowane danie na talerzu i podawaj na świątecznym stole.
Krok 17:
Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na prosty przepis na przygotowanie świątecznego gorącego dania z udka z kurczaka pieczonego w cieście francuskim z nadzieniem! Zwykłe udka z kurczaka w torebkach z ciasta i pieczone w piekarniku bez wątpienia spodoba się wielu i mile zaskoczy ich wspaniałym smakiem! Udko z kurczaka ugotowane w piekarniku nadziewane grzybami i ziemniakami w cieście francuskim gwarantuje zachowanie całego soku, a jego miąższ będzie delikatny nawet następnego dnia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g