udka z kurczaka pieczone w torebkach z ciasta

świąteczne danie z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Bardzo prosty przepis na przygotowanie gorącego dania z udek z kurczaka pieczonych w torebkach z ciasta francuskiego bez drożdży z ziemniakami i grzybami na świąteczny stół, który mile zaskoczy swoim smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 27 % 9 g
195 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu przygotować świąteczne gorące danie z udka z kurczaka pieczonego w cieście francuskim, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na jego wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami i dobrze opłucz siedem udek z kurczaka, a następnie usuń z nich skórę i wykonaj nacięcie z jednej strony każdego z nich do kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż nacięte podudzia z kurczaka w głębokiej misce i dodaj jedną łyżeczkę przyprawy do kurczaka, jedną łyżeczkę suszonego czosnku i sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odpowiednio wcieraj przyprawę w każdą podudzie z kurczaka, a następnie wymieszaj rękami i daj im trochę czasu na zaparzenie i nasycenie aromatami przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój trzysta gramów pieczarek na dość cienkie plasterki i włóż do suchej patelni, a następnie umieść je na kuchence i aby grzyby oddały nadmiar wilgoci, okresowo mieszaj i smaż je na wysokim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię z grzybami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój dwa ziemniaki w małą, losową kostkę i włóż na patelnię z grzybami, a następnie wymieszaj i smaż grzyby z ziemniakami na wysokim ogniu kuchenki przez dziewięć do dziesięciu minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do patelni jedną trzecią łyżeczki gałki muszkatołowej, jedną trzecią łyżeczki kolendry,jedną lub dwie łyżeczki kwaśnej śmietany, sól do smaku i wymieszaj wszystkie składniki na patelni, a następnie rozłóż ugotowane nadzienie na głębokim talerzu i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść patelnię na kuchence i wlej do niej trochę oleju roślinnego, a następnie włóż udka z kurczaka na patelnię i smaż je z każdej strony, aż będą ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź drobną tarkę i zetrzyj trzydzieści gramów twardego sera na talerzu wypełnionym grzybami i ziemniakami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź pół kilogramową bułkę ciasta francuskiego bez drożdży i pokrój ją na osiem identycznych części, a następnie ugniataj jedną z części i rozwałkuj na cienkie podłużne ciasto, które następnie pokrój w trzy milimetrowe paski i przykryj serwetką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na przemian na dwa do trzech milimetrów grubości i uformuj je w Kwadratowy kształt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż smażoną podudzie z kurczaka bliżej środka tortilli i czubatą łyżkę nadzienia grzybowego z ziemniakami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zbierz krawędzie tortilli wokół podudzia z kurczaka, a następnie dobrze je połącz i uformuj torebki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź pasek ciasta i zwilż go wodą, a następnie owiń go wokół zebranej górnej części uformowanej torby z ciasta i zabezpiecz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż udko z kurczaka z nadzieniem w uformowanych torebkach z ciasta na blasze do pieczenia, którą wcześniej przykryj papierem do pieczenia i posmaruj torebki ubitym jajkiem kurzym,a następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz udko z kurczaka z nadzieniem w torebkach z ciasta przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut, aż będzie całkowicie ugotowane, a następnie ułóż przygotowane danie na talerzu i podawaj na świątecznym stole.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na prosty przepis na przygotowanie świątecznego gorącego dania z udka z kurczaka pieczonego w cieście francuskim z nadzieniem! Zwykłe udka z kurczaka w torebkach z ciasta i pieczone w piekarniku bez wątpienia spodoba się wielu i mile zaskoczy ich wspaniałym smakiem! Udko z kurczaka ugotowane w piekarniku nadziewane grzybami i ziemniakami w cieście francuskim gwarantuje zachowanie całego soku, a jego miąższ będzie delikatny nawet następnego dnia! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy