skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij białka na miękkie szczyty ze stopniowym dodawaniem połowy cukru (po 2 stoły.L. na raz), a następnie ubijaj do sztywnych szczytów.
Krok 3:
Ubij żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Dodaj mąkę do żółtek i ubij mikserem na średnim poziomie.prędkość. W dwóch krokach połącz żółtka z białkami.
Krok 4:
Ciasto wylać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180gr przez 10-15 minut.
Krok 5:
Wyjmij, Odwróć biszkopt na ręcznik, zdejmij pergamin i zwiń biszkopt w rolkę ręcznika (zacznij od szerokiej strony). Całkowicie ostudzić.
Krok 6:
Krem czekoladowo-maślany: czekoladę rozpuścić i schłodzić do kom.temp. Ubij ze śmietaną.olej, sah.proszek, mleko do gładkości.
Krok 7:
Kremowy krem czekoladowy: ubij z sah.śmietana w proszku i kakao.
Krok 8:
Ostrożnie rozłóż rolkę, Usuń ręcznik. Posmaruj biszkopt kremowym kremem czekoladowym, pozostawiając 2 cm na każdym końcu bez smarowania. Zwiń rolkę. Wytnij kawałek o długości 5-7 cm z każdego końca po przekątnej. Posmaruj bułkę kremem czekoladowo-maślanym i nie smaruj końców.
Krok 9:
Zrobić ze skrawków biszkoptu & quot;sęki" i dołączyć do"pnia & quot;. Posmaruj kremem.
Krok 10:
Zrób na & quot; polanie & quot; widelcem wzór-kora. Udekoruj świąteczne kłody ciastem listkami czekolady, cukierkami, kandyzowanymi owocami.
Krok 11:
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g