Rolada z kłody z kremem i kakao na Boże Narodzenie

Czy masz dość tradycyjnego kształtu ciasta? Podaj gościom taką kłodę! Bułka z bali z kremem maślanym i kakao jest pyszna!
yulya31Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 56 % 34 g
348 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka na miękkie szczyty ze stopniowym dodawaniem połowy cukru (po 2 stoły.L. na raz), a następnie ubijaj do sztywnych szczytów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masa powinna zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Dodaj mąkę do żółtek i ubij mikserem na średnim poziomie.prędkość. W dwóch krokach połącz żółtka z białkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto wylać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180gr przez 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij, Odwróć biszkopt na ręcznik, zdejmij pergamin i zwiń biszkopt w rolkę ręcznika (zacznij od szerokiej strony). Całkowicie ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem czekoladowo-maślany: czekoladę rozpuścić i schłodzić do kom.temp. Ubij ze śmietaną.olej, sah.proszek, mleko do gładkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kremowy krem czekoladowy: ubij z sah.śmietana w proszku i kakao.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie rozłóż rolkę, Usuń ręcznik. Posmaruj biszkopt kremowym kremem czekoladowym, pozostawiając 2 cm na każdym końcu bez smarowania. Zwiń rolkę. Wytnij kawałek o długości 5-7 cm z każdego końca po przekątnej. Posmaruj bułkę kremem czekoladowo-maślanym i nie smaruj końców.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrobić ze skrawków biszkoptu & quot;sęki" i dołączyć do"pnia & quot;. Posmaruj kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób na & quot; polanie & quot; widelcem wzór-kora. Udekoruj świąteczne kłody ciastem listkami czekolady, cukierkami, kandyzowanymi owocami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy