biszkopt do ciasta bez proszku do pieczenia i sody

szybkie pieczenie z najtańszych składników! Bardzo prosty przepis na przygotowanie bujnego i delikatnego biszkoptu na ciasta bez dodatku sody i proszku do pieczenia w piekarniku, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 79 % 50 g
244 kcal
IG: 12 / 2 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak łatwo i szybko przygotować delikatny i puszysty biszkopt na ciasto bez dodatku sody i proszku do pieczenia, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania ciasta powietrznego i pieczenia herbatników na ciastach do domowego ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź obszerną miskę i rozbij do niej pięć dużych jaj kurzych, a następnie dodaj do niej szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubij jajka kurze w misce mikserem, aż będą puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski z masą jajeczną w dwóch dawkach i kontynuuj ubijanie wszystkich składników mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do wspólnej miski i kontynuuj ubijanie wszystkich składników mikserem, aż powstanie puszysta biała masa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wizualnie podziel powstałą mieszankę jajeczną na dwie części i umieść jedną z nich w głębokiej misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź drobne sito i przesiej do miski z masą jajeczną sto dwadzieścia gramów mąki pszennej najwyższej jakości, łącząc ją z czterdziestoma gramami skrobi kukurydzianej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż powstanie gęste i gładkie błyszczące ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę masy jajecznej do miski z gęstym ciastem i wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj i rozcieńcz gęstą bazę w misce, aż uzyskasz gładkie ciasto o wymaganej konsystencji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź odpowiednią formę i przykryj spód bokami papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej przygotowane ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kilkakrotnie gwałtownymi ruchami obróć formę rękami, aby równomiernie rozprowadzić ciasto i odstaw na pięć minut, a następnie wyślij formę do piekarnika nagrzanego do stu sześćdziesięciu stopni i piecz herbatniki przez czterdzieści pięć do pięćdziesięciu minut, zależy to od wielkości formy i mocy piekarnika, a następnie pozostaw herbatniki na dziesięć minut w wyłączonym piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu wyjmij biszkopt z piekarnika i uwolnij go z formy i papieru do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ugotowany biszkopt powietrzny na talerzu i pozwól mu ostygnąć przez chwilę, po czym możesz go pokroić na ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość szybki i prosty przepis na zrobienie bujnego biszkoptu na ciasto, który zawsze okazuje się idealny! Pamiętaj, aby przygotować zwiewne ciasto i upiec biszkopt na ciastach według naszego przepisu, którego smak zostanie zapamiętany na zawsze! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy