płaskie bezy do nadzienia ciasta

dla warstwy ciasta to jest to! Pieczenie z bezą jest zawsze łatwe, choć czasochłonne, ale nadal nie jest zbyt uciążliwe - w końcu suszenie bezy nie wymaga twojej obecności. Ponadto lepiej jest zrobić taki przysmak dla dzieci, niż kupować cukierki nasycone konserwantami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 57 g
233 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić bezę, weź białko świeżego jajka z lodówki i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukier granulowany jest często zastępowany cukrem pudrem. Więc zmieliłem cukier w młynku do kawy i dostałem cukier puder. Możesz wziąć gotowy cukier puder.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do ubijania wlej określoną ilość cukru pudru (zwykła proporcja na 1 białko 50 g cukru), wynik zależy również od wielkości jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj białko oddzielone od żółtka do proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj łyżką, możesz dodać trochę soku z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź mikser i zacznij ubijać bezę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Musisz ubijać do stabilnych szczytów lub do tego stopnia, że chcesz zobaczyć swoje bezy. U nas powinny być jednakowo płaskie - aby wnętrze ciasta wyglądało pięknie. Dlatego nie doprowadzamy ich do bardzo twardych szczytów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż bezę na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 2 godziny w temperaturze 90 stopni. Beza bezy raczej nie jest pieczona, ale suszona. Jeśli piekarnik nie pozwala na ustawienie tej temperatury, wysuszyć uchylonymi drzwiami i po godzinie obrócić blachę do pieczenia odwrotną stroną.

beza bezowa to świetny deser lub nadzienie do ciast i ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy