skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić bezę, weź białko świeżego jajka z lodówki i cukier.
Krok 2:
Cukier granulowany jest często zastępowany cukrem pudrem. Więc zmieliłem cukier w młynku do kawy i dostałem cukier puder. Możesz wziąć gotowy cukier puder.
Krok 3:
W misce do ubijania wlej określoną ilość cukru pudru (zwykła proporcja na 1 białko 50 g cukru), wynik zależy również od wielkości jajka.
Krok 4:
Dodaj białko oddzielone od żółtka do proszku.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj łyżką, możesz dodać trochę soku z cytryny.
Krok 6:
Weź mikser i zacznij ubijać bezę.
Krok 7:
Musisz ubijać do stabilnych szczytów lub do tego stopnia, że chcesz zobaczyć swoje bezy. U nas powinny być jednakowo płaskie - aby wnętrze ciasta wyglądało pięknie. Dlatego nie doprowadzamy ich do bardzo twardych szczytów.
Krok 8:
Rozłóż bezę na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 2 godziny w temperaturze 90 stopni. Beza bezy raczej nie jest pieczona, ale suszona. Jeśli piekarnik nie pozwala na ustawienie tej temperatury, wysuszyć uchylonymi drzwiami i po godzinie obrócić blachę do pieczenia odwrotną stroną.
beza bezowa to świetny deser lub nadzienie do ciast i ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g