skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty do nadzienia. Jeśli to możliwe, weź gęsty dżem. Możesz ugotować go ze świeżych lub mrożonych wiśni, tak jak ja.
Krok 2:
Jeśli twój dżem jest płynny (jak mój), Dodaj do niego 1-2 łyżki.łyżki skrobi i gotuj w rondlu na kuchence, aż skrobia całkowicie się rozpuści i masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj dżem łyżką.
Krok 3:
Następnie robimy mały ogień i gotujemy mieszaninę, aż zgęstnieje do bardzo gęstej galaretki. Następnie tę galaretkę schładzamy do temperatury pokojowej. Zdjęcie pokazuje, jak powinno wyglądać gotowe wypełnienie. Wydaje się, że nie jest zbyt gęsty, ale nie rozprzestrzenia się.
Krok 4:
Rozmrażamy gotowe ciasto francuskie w temperaturze pokojowej(podczas napełniania). Jeśli jest zapakowany w plastikową torbę, rozmrażaj ją bezpośrednio. Lub po zdjęciu torby przykryj lekko wilgotnym ręcznikiem, aby ciasto się nie zwietrzało. Rozłóż rozmrożone ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Jeśli ciasto jest już podzielone na warstwy, weź jedną z nich. Reszta - ponownie przykryj ręcznikiem.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm i pokrój na kilka kwadratów tego samego rozmiaru.
Krok 6:
Każdy kwadrat jest tradycyjnie podzielony po przekątnej na dwie połówki. Na jednej połowie wykonujemy zgrabne nacięcia nożem, nie osiągając krawędzi i środka kwadratu około 8 mm. Rozłóż jedną łyżkę nadzienia wiśniowego na nie naciętej części każdego kwadratu. Lekko posmaruj krawędzie każdego kwadratu wodą, aby ciasto lepiej się skleiło. Przykryj nadzienie naciętą stroną ciasta i dobrze ściśnij krawędzie zaciągnięcia. Dostaniemy Trójkąty.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 220-250 stopni. (tak było zalecane na opakowaniu ciasta francuskiego) i piecz produkty przez 12-15 minut. (w zależności od właściwości piekarnika, wybranej temperatury). Upiekłam w temperaturze 220 stopni. około 20 min. do rumianego koloru. Rozłóż Trójkąty ptysiowe na blasze do pieczenia posypanej wodą (lub pokrytej papierem do pieczenia). Posmaruj wierzch żółtkiem, lekko nie docierając do krawędzi produktu, aby uzyskać piękny rumieniec, który okaże się podczas pieczenia.
Krok 8:
Gotowe ptysie są piękne, różowe. Ale jeśli chcesz, aby były słodsze, możesz posypać je cukrem pudrem, przesiać przez sitko. Nawiasem mówiąc, jeśli planujesz posypać ptysie proszkiem, nie musisz smarować ich żółtkiem przed pieczeniem. Wszystko, pieczenie jest gotowe, wzywamy wszystkich do picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g