ptysie z dżemem wiśniowym

Puff z upałem, z upałem z słodko-kwaśną wiśnią na herbatę, jakie to pyszne! Chrupiące, rumiane ptysie z soczystym, nie Mdłym nadzieniem-to bardzo smaczne! Czasami mam w zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego na wszelki wypadek. Nagle chcesz szybkiego pieczenia, bez problemów. Główny czas spędza się na rozmrażaniu ciasta. Nie ma sensu chwalić smaku ptysiów z dżemem wiśniowym, ponieważ jest to smak znany z dzieciństwa! Po prostu gotuj i ciesz się!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 71 % 50 g
354 kcal
IG: 2 / 42 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty do nadzienia. Jeśli to możliwe, weź gęsty dżem. Możesz ugotować go ze świeżych lub mrożonych wiśni, tak jak ja.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twój dżem jest płynny (jak mój), Dodaj do niego 1-2 łyżki.łyżki skrobi i gotuj w rondlu na kuchence, aż skrobia całkowicie się rozpuści i masa zgęstnieje. Cały czas mieszaj dżem łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie robimy mały ogień i gotujemy mieszaninę, aż zgęstnieje do bardzo gęstej galaretki. Następnie tę galaretkę schładzamy do temperatury pokojowej. Zdjęcie pokazuje, jak powinno wyglądać gotowe wypełnienie. Wydaje się, że nie jest zbyt gęsty, ale nie rozprzestrzenia się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozmrażamy gotowe ciasto francuskie w temperaturze pokojowej(podczas napełniania). Jeśli jest zapakowany w plastikową torbę, rozmrażaj ją bezpośrednio. Lub po zdjęciu torby przykryj lekko wilgotnym ręcznikiem, aby ciasto się nie zwietrzało. Rozłóż rozmrożone ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Jeśli ciasto jest już podzielone na warstwy, weź jedną z nich. Reszta - ponownie przykryj ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm i pokrój na kilka kwadratów tego samego rozmiaru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każdy kwadrat jest tradycyjnie podzielony po przekątnej na dwie połówki. Na jednej połowie wykonujemy zgrabne nacięcia nożem, nie osiągając krawędzi i środka kwadratu około 8 mm. Rozłóż jedną łyżkę nadzienia wiśniowego na nie naciętej części każdego kwadratu. Lekko posmaruj krawędzie każdego kwadratu wodą, aby ciasto lepiej się skleiło. Przykryj nadzienie naciętą stroną ciasta i dobrze ściśnij krawędzie zaciągnięcia. Dostaniemy Trójkąty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 220-250 stopni. (tak było zalecane na opakowaniu ciasta francuskiego) i piecz produkty przez 12-15 minut. (w zależności od właściwości piekarnika, wybranej temperatury). Upiekłam w temperaturze 220 stopni. około 20 min. do rumianego koloru. Rozłóż Trójkąty ptysiowe na blasze do pieczenia posypanej wodą (lub pokrytej papierem do pieczenia). Posmaruj wierzch żółtkiem, lekko nie docierając do krawędzi produktu, aby uzyskać piękny rumieniec, który okaże się podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ptysie są piękne, różowe. Ale jeśli chcesz, aby były słodsze, możesz posypać je cukrem pudrem, przesiać przez sitko. Nawiasem mówiąc, jeśli planujesz posypać ptysie proszkiem, nie musisz smarować ich żółtkiem przed pieczeniem. Wszystko, pieczenie jest gotowe, wzywamy wszystkich do picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy