skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta.
Krok 2:
Gotowanie wszystkich sypkich: mąki, sody, soli, cukru i drożdży
Krok 3:
Dobrze wymieszaj
Krok 4:
Dodaj ciepłe mleko i olej roślinny
Krok 5:
Mieszamy
Krok 6:
Wbij jajko, zagniataj ciasto i dobrze zagniataj
Krok 7:
Ciasto jest miękkie, elastyczne i trochę lepkie
Krok 8:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 9:
Po godzinie ciasto dobrze wyrośnie, ugniatamy i lekko mieszamy, aby usunąć pęcherzyki powietrza
Krok 10:
Rozwałkuj lub rozciągnij ciasto rękami w okrąg
Krok 11:
Krawędzie koła powinny wystawać poza średnicę formy o 5-6 cm
Krok 12:
Nasmaruj formę kawałkiem masła i lekko zmiażdż mąką, rozłóż rozwałkowane ciasto (mam formę o średnicy 28 cm, Wysokość boków 4 cm). W tym czasie włączamy piekarnik do rozgrzania i umieszczamy formę z ciastem gdzieś obok niego, aby ciasto pasowało do ciepła, a my na razie zajmiemy się nadzieniem
Krok 13:
Niezbędne składniki do nadzienia
Krok 14:
Jajka lekko ubijamy z cukrem
Krok 15:
Dodaj szczyptę soli
Krok 16:
Wybierz śmietanę wysokiej jakości, gęstą lepiej niż co najmniej 20% tłuszczu, koniecznie smaczną i naturalną. Produkt niskiej jakości i płynny zepsuje smak i konsystencję nadzienia. Połącz mieszaninę jajek ze śmietaną, dobrze wymieszaj.
Krok 17:
Nadzienie jest gotowe
Krok 18:
Wlej nadzienie do formy z ciastem
Krok 19:
Nożyczkami wykonujemy nacięcia - najpierw dzielimy okrąg na 4 części, tj. wykonujemy 4 nacięcia
Krok 20:
Następnie wykonujemy żądaną liczbę cięć w każdym sektorze (powinna być ich parzysta liczba)
Krok 21:
Naprzemiennie zginamy nasze paski ciasta
Krok 22:
Pieczemy w 190 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 40-50 minut-ciasto powinno się dobrze zrumienić, nadzienie pozostanie płynne-nie pozwól, aby cię to przestraszyło, gdy ciasto ostygnie, będzie tak, jak powinno. Czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu-skup się na cechach piekarnika.
Krok 23:
Gdy ciasto trochę ostygnie, można je wyjąć z formy
Krok 24:
Ciasto kroimy tylko wtedy, gdy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej - ostygnie. Miłego picia herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g