śmietana na drożdżach z sodą po tatarsku

pyszne domowe ciasto z delikatnym, aromatycznym nadzieniem to coś! Nadzienie tej śmietany na drożdżach z sodą tatarską jest po prostu magiczne! Nieco przypomina twaróg, ale jest znacznie delikatniejszy i nie ma w składzie ani grama twarogu. Byłem bardzo mile zaskoczony, gdy następnego dnia ciasto stało się jeszcze smaczniejsze! Koniecznie spróbuj - jest pyszny!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 62 % 29 g
235 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie wszystkich sypkich: mąki, sody, soli, cukru i drożdży

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciepłe mleko i olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszamy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko, zagniataj ciasto i dobrze zagniataj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest miękkie, elastyczne i trochę lepkie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie ciasto dobrze wyrośnie, ugniatamy i lekko mieszamy, aby usunąć pęcherzyki powietrza

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj lub rozciągnij ciasto rękami w okrąg

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krawędzie koła powinny wystawać poza średnicę formy o 5-6 cm

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj formę kawałkiem masła i lekko zmiażdż mąką, rozłóż rozwałkowane ciasto (mam formę o średnicy 28 cm, Wysokość boków 4 cm). W tym czasie włączamy piekarnik do rozgrzania i umieszczamy formę z ciastem gdzieś obok niego, aby ciasto pasowało do ciepła, a my na razie zajmiemy się nadzieniem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Niezbędne składniki do nadzienia

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jajka lekko ubijamy z cukrem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj szczyptę soli

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wybierz śmietanę wysokiej jakości, gęstą lepiej niż co najmniej 20% tłuszczu, koniecznie smaczną i naturalną. Produkt niskiej jakości i płynny zepsuje smak i konsystencję nadzienia. Połącz mieszaninę jajek ze śmietaną, dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nadzienie jest gotowe

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej nadzienie do formy z ciastem

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nożyczkami wykonujemy nacięcia - najpierw dzielimy okrąg na 4 części, tj. wykonujemy 4 nacięcia

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie wykonujemy żądaną liczbę cięć w każdym sektorze (powinna być ich parzysta liczba)

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Naprzemiennie zginamy nasze paski ciasta

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pieczemy w 190 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 40-50 minut-ciasto powinno się dobrze zrumienić, nadzienie pozostanie płynne-nie pozwól, aby cię to przestraszyło, gdy ciasto ostygnie, będzie tak, jak powinno. Czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu-skup się na cechach piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gdy ciasto trochę ostygnie, można je wyjąć z formy

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ciasto kroimy tylko wtedy, gdy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej - ostygnie. Miłego picia herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy