wieprzowina nadziewana pieczona w liściach kapusty w folii

świąteczne danie z niedrogich produktów w piekarniku! Wielokrotnie sprawdzony przepis na gotowanie delikatnego i soczystego mięsa wieprzowego z nadzieniem pieczonym w liściach kapusty w folii, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 41 % 7 g
84 kcal
IG: 83 / 17 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu ugotować delikatne i soczyste mięso wieprzowe w marynacie nadziewane cebulą z pomidorami w liściach kapusty pieczonej w folii, która z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania świątecznego dania w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, weź prasę do czosnku i przełóż przez nią trzy ząbki czosnku do miski, a następnie wlej do niej jedną łyżkę deserową soli, pół łyżeczki mieszanki mielonej papryki, pół łyżeczki chmielu-suneli i jedną trzecią łyżeczki mielonej kolendry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę papryki do wspólnej miski i wlej do niej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwie łyżki suszonej pietruszki, koperku, bazylii do miski, a następnie wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie i marynata będzie gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój dwa kilogramy szyi wieprzowej warstwami o grubości półtora centymetra, nie przecinając jej do końca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pół łyżeczki przygotowanej marynaty między warstwami pokrojonego mięsa i dobrze potrzyj ręką, a następnie pozwól mięsu namoczyć się w przyprawach przez około godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź głęboką miskę i włóż do niej dwieście gramów gotowanego ryżu, a następnie około trzydziestu gramów drobno startego parmezanu i dobrze wymieszaj ser z ryżem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź blachę do pieczenia i przykryj ją folią, a następnie rozłóż trzy liście kapusty na folii i połóż na nich mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż jedną łyżkę gotowanego nadzienia ryżowo-serowego między warstwami mięsa i równomiernie rozprowadź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj nadzienie z ryżu i sera warstwą mięsa i ułóż na nim cienko pokrojone krążki cebuli z dwoma plasterkami posiekanego pomidora.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na przemian układaj nadzienie ryżowe z serem między warstwami mięsa, naprzemiennie z nadzieniem cebulowym z pomidorami i przykryj mięso świechem trzema liśćmi kapusty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szczelnie zamknij mięso nadziewane folią i umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni na osiemdziesiąt minut, po czym otwórz folię i usuń liście kapusty, a następnie kontynuuj pieczenie mięsa przez trzydzieści minut, aż utworzy się skorupa i pięć minut przed gotowaniem posyp go dwudziestoma gramami startego parmezanu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu rozłóż ugotowane mięso na desce do krojenia i pokrój na porcje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż pokrojone na kawałki mięso na talerzach i podawaj na świątecznym stole.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty przepis na gotowanie wieprzowiny pieczonej w folii z nadzieniem w liściach kapusty! Pamiętaj, aby ugotować wieprzowinę w liściach kapusty pieczonej w zwykłym piekarniku według wielokrotnie sprawdzonej receptury i będziesz mile zaskoczony wspaniałym smakiem godnym świątecznego stołu! Prawidłowo przygotowane danie z mięsa wieprzowego w marynacie z nadzieniem ryżowym z serem i pomidorami z cebulą w kapuście zawsze okazuje się niezrównanie delikatne, niesamowicie pachnące i niesamowicie soczyste! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy