ptysie jabłkowe z rodzynkami na gotowym cieście

bujne, przewiewne, bardzo aromatyczne i przytulne wypieki. Ptysie jabłkowe z rodzynkami na gotowym cieście są szybkie i łatwe do przygotowania! Jest to dobra opcja do pieczenia w domu, gdy w dzień wolny chcesz zadowolić krewnych czymś smacznym i bardzo przytulnym. Zapach jabłek i cynamonu, świeżo upieczonych bułek... Co może smakować lepiej? A nadzienie jabłkowe w przepisie proponuje się uzupełnić winogronami, co sprawia, że ptysie są jeszcze smaczniejsze, ponieważ słodycz winogron (i można użyć rodzynek) doskonale łączy się z kwaskowatością zielonych jabłek.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 69 % 31 g
231 kcal
IG: 50 / 13 / 37

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

zaczynamy gotować, wyjmując ciasto z zamrażarki, aby miało czas na rozmrożenie. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać nadzienie.

jabłka do ptysiów najlepiej wybrać zielone i jędrne, kwaśne lub słodko-kwaśne. Odmiany skrobiowe i zbyt miękkie nie będą działać. Umyj jabłka, wytrzyj czystym, suchym ręcznikiem, pokrój na połówki. Wytnij łodygi i rdzenie, a następnie pokrój miąższ w małe kostki.

również sortujemy i myjemy winogrona, suszymy ręcznikiem papierowym.

włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.

umieść patelnię na średnim ogniu, włóż do niej masło, poczekaj, aż się rozpuści. Następnie włóż pokrojone jabłka i winogrona do rozgrzanego oleju, dodaj również granulowany cukier, drobno startą skórkę z cytryny, wlej sok z cytryny. Dodaj laskę cynamonu na patelnię. Wszystko wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 5 minut. Ciepło jest nadal średnie.

następnie zdejmij pokrywkę i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut, nie zapominając o mieszaniu mieszanki od czasu do czasu. Jabłka powinny stać się miękkie, ale nadal zachować swój kształt. Zdejmij patelnię z ognia, usuń laskę cynamonu i ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej.

ciasto rozprowadzamy na powierzchni roboczej lekko posypanej mąką. W zasadzie ptysie mogą mieć dowolny kształt, na przykład można je wykonać prostokątnie lub trójkątnie. Ogólnie rzecz biorąc, jest to kwestia osobistych preferencji.

więc koła są wycięte. Na środku każdego umieszczamy nadzienie. Rozbij jajko kurze w misce i lekko ubij widelcem. Ubitym jajkiem za pomocą pędzla kulinarnego posmaruj krawędzie kół i złóż je razem, ściśnij. Szwem w dół kładziemy ptysie na wyłożonej blasze do pieczenia.

uformowane ptysie smarujemy ze wszystkich stron ubitym jajkiem i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 25 minut. Ptysie powinny stać się przewiewne, bujne i mieć piękny złoty kolor.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy