skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy gotować, wyjmując ciasto z zamrażarki, aby miało czas na rozmrożenie. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać nadzienie.
jabłka do ptysiów najlepiej wybrać zielone i jędrne, kwaśne lub słodko-kwaśne. Odmiany skrobiowe i zbyt miękkie nie będą działać. Umyj jabłka, wytrzyj czystym, suchym ręcznikiem, pokrój na połówki. Wytnij łodygi i rdzenie, a następnie pokrój miąższ w małe kostki.
również sortujemy i myjemy winogrona, suszymy ręcznikiem papierowym.
włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.
umieść patelnię na średnim ogniu, włóż do niej masło, poczekaj, aż się rozpuści. Następnie włóż pokrojone jabłka i winogrona do rozgrzanego oleju, dodaj również granulowany cukier, drobno startą skórkę z cytryny, wlej sok z cytryny. Dodaj laskę cynamonu na patelnię. Wszystko wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 5 minut. Ciepło jest nadal średnie.
następnie zdejmij pokrywkę i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut, nie zapominając o mieszaniu mieszanki od czasu do czasu. Jabłka powinny stać się miękkie, ale nadal zachować swój kształt. Zdejmij patelnię z ognia, usuń laskę cynamonu i ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej.
ciasto rozprowadzamy na powierzchni roboczej lekko posypanej mąką. W zasadzie ptysie mogą mieć dowolny kształt, na przykład można je wykonać prostokątnie lub trójkątnie. Ogólnie rzecz biorąc, jest to kwestia osobistych preferencji.
więc koła są wycięte. Na środku każdego umieszczamy nadzienie. Rozbij jajko kurze w misce i lekko ubij widelcem. Ubitym jajkiem za pomocą pędzla kulinarnego posmaruj krawędzie kół i złóż je razem, ściśnij. Szwem w dół kładziemy ptysie na wyłożonej blasze do pieczenia.
uformowane ptysie smarujemy ze wszystkich stron ubitym jajkiem i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 25 minut. Ptysie powinny stać się przewiewne, bujne i mieć piękny złoty kolor.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g