mannik na maśle i kefirze bez mąki i bez jajek

Świetne szybkie wypieki na domowe przyjęcie herbaciane! Mannę na maśle i kefirze bez mąki i jajek można uznać za klasykę wśród własnego gatunku. Składa się z minimalnego zestawu produktów, które są zawsze pod ręką.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 76 % 41 g
251 kcal
IG: 5 / 61 / 34

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mannę bez jajek? Przygotuj wszystkie składniki. Przenieś semolinę do miski i napełnij ją kefirem. Wymieszaj wszystko łyżką. Upewnij się, że nie tworzą się grudki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw masę semoliny na 10 minut. W tym czasie semolina pęcznieje i otrzymujemy mniej lub bardziej jednorodną mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia do powstałej mieszanki. Wymieszaj wszystko. Jeśli nie lubisz dodawać gotowego proszku do pieczenia do ciasta, możesz zastąpić go sodą hartowaną w occie lub kwasie cytrynowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i wlej je do ciasta. Wymieszać. Staraj się mieszać ciasto delikatnymi, równomiernymi ruchami, aby gorący olej się nie rozpryskiwał.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do ciasta wszelkie wypełniacze. Wybrałam lekkie rodzynki i pokrojone w kostkę suszone morele. Aby zapobiec sklejaniu się suszonych owoców, zwiń je w mąkę. Ale najpierw dobrze umyj, namocz wrzątkiem, a następnie osusz. Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec mannę przez około 30-40 minut. Czas zależy tylko od piekarnika, Oblicz go sam i okresowo sprawdzaj wypieki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową mannę, ostudź i pokrój w porcje. Podawaj ciasto w tej formie do herbaty, kawy. Możesz dodać do niego dowolny słodki sos, syrop, mleko skondensowane.

mannik na kefirze bez jajek okazuje się bujny, lekko wilgotny. Zdecydowanie należy użyć proszku do pieczenia lub jego alternatywy. Jako wypełniacze do Manny możesz wziąć dowolne owoce lub suszone owoce, jagody, orzechy, skórkę z cytryny lub pomarańczy.
aby wzmocnić smak, mannę można polać polewą czekoladową, krówką lub posypać cukrem pudrem. Zgodnie z tym samym przepisem zrobiłem go w multicookerach, okazało się pyszne.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy