skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebujemy produktów do ciasta i nadzienia. Przygotowujemy je zgodnie z listą. Następnie powiem Ci, jak upiec Cherry Charlotte z wiśniami w piekarniku.
Krok 2:
Przede wszystkim włączamy piekarnik, aby miał czas na rozgrzanie się do czasu, gdy będzie nam potrzebny. Ciasto biszkoptowe dla Charlotte szybko się gotuje. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
Krok 3:
Następnie bardzo ostrożnie dodaj przesianą mąkę i sodę do powstałej pianki. Dokładnie, ale płynnie wymieszaj: ciasto powinno być płynne, ale lekkie, z wieloma bąbelkami.
Krok 4:
Nasmaruj formę Charlotte masłem, lekko posyp mąką lub bułką tartą, aby ciasto się nie przykleiło. Wlej do niego około połowy istniejącego ciasta. Odkładamy na bok.
Krok 5:
Posyp świeże lub rozmrożone wiśnie cukrem, wymieszaj – i proste nadzienie jest gotowe! Teraz należy go położyć na podstawie i wlać pozostałą połowę ciasta na wierzch.
Krok 6:
Wkładamy Charlotte do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Aby dowiedzieć się na pewno, czy ciasto jest gotowe, można je delikatnie przebić na środku drewnianą wykałaczką lub zapałką: jeśli na powierzchni nie ma śladów ciasta, Charlotte jest upieczona! Można go wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmuj go jeszcze z formy - lepiej to zrobić, gdy trochę ostygnie. Gotowe ciasto do dekoracji podczas serwowania posyp cukrem pudrem.
uwielbiam ciasta biszkoptowe z nadzieniem owocowym. To ciasto to marzenie obsesyjnego miłośnika wiśni, takiego jak ja! Zimą można go gotować z mrożonymi wiśniami, latem ze świeżymi. Oferuję wypróbowany przepis kulinarny Charlotte z wiśniami. Ciasto okazuje się dość duże, wystarczy na 6 osób-każdy dostanie duży kawałek. Kiedy Charlotte jest upieczona i schłodzona, należy ją przenieść na talerz, pokroić na porcje - i można ją wylać! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g