Charlotte 4 jajka z wiśniami na wierzchu

niesamowicie smaczne, proste i bardzo szybkie! Łatwe do zrobienia zwiewne ciasto wiśniowe to po prostu przejadanie się. Szczególnie spodoba się miłośnikom słodkich wypieków. Dobrze jest podawać z herbatą lub innymi napojami, które dobrze komponują się z ciastami z nadzieniem owocowym.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 4 % 3 g
węglowodany 89 % 64 g
246 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujemy produktów do ciasta i nadzienia. Przygotowujemy je zgodnie z listą. Następnie powiem Ci, jak upiec Cherry Charlotte z wiśniami w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim włączamy piekarnik, aby miał czas na rozgrzanie się do czasu, gdy będzie nam potrzebny. Ciasto biszkoptowe dla Charlotte szybko się gotuje. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie bardzo ostrożnie dodaj przesianą mąkę i sodę do powstałej pianki. Dokładnie, ale płynnie wymieszaj: ciasto powinno być płynne, ale lekkie, z wieloma bąbelkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj formę Charlotte masłem, lekko posyp mąką lub bułką tartą, aby ciasto się nie przykleiło. Wlej do niego około połowy istniejącego ciasta. Odkładamy na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp świeże lub rozmrożone wiśnie cukrem, wymieszaj – i proste nadzienie jest gotowe! Teraz należy go położyć na podstawie i wlać pozostałą połowę ciasta na wierzch.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy Charlotte do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Aby dowiedzieć się na pewno, czy ciasto jest gotowe, można je delikatnie przebić na środku drewnianą wykałaczką lub zapałką: jeśli na powierzchni nie ma śladów ciasta, Charlotte jest upieczona! Można go wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmuj go jeszcze z formy - lepiej to zrobić, gdy trochę ostygnie. Gotowe ciasto do dekoracji podczas serwowania posyp cukrem pudrem.

uwielbiam ciasta biszkoptowe z nadzieniem owocowym. To ciasto to marzenie obsesyjnego miłośnika wiśni, takiego jak ja! Zimą można go gotować z mrożonymi wiśniami, latem ze świeżymi. Oferuję wypróbowany przepis kulinarny Charlotte z wiśniami. Ciasto okazuje się dość duże, wystarczy na 6 osób-każdy dostanie duży kawałek. Kiedy Charlotte jest upieczona i schłodzona, należy ją przenieść na talerz, pokroić na porcje - i można ją wylać! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy