skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj gruszki i usuń rdzeń. Pokrój gruszki na kawałki o pożądanym rozmiarze. Przesiej mąkę. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. W misce na ciasto ubij trochę cukru i jajek.
3. Dodaj kefir, bezwonny olej słonecznikowy i cukier waniliowy do jajek z cukrem. Dobrze wszystko wymieszaj.
4. Partiami dodaj przesianą mąkę do płynnej mieszanki i mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadź ciasto do gęstej śmietany.
5. Gdy ciasto jest prawie gotowe, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
6. Nasmaruj formę do ciasta olejem. Wlać ciasto do formy.
7. Połóż gruszki na cieście.
8. Piec ciasto przez 40-45 minut w 180 stopniach. Sprawdź gotowość wykałaczką. W pobliżu gruszek ciasto może być mokre, więc sprawdź w środku, z dala od owoców.
ostudzić, można posypać proszkiem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g