galaretka z gruszkami na kefirze

Szybkie ciasto z galaretką na kefirze. Bardzo smaczne! Ciasto galaretkowe z gruszkami na kefirze to świetna alternatywa dla Charlotte. Kwaśny, z bujnym słodkim ciastem. I przygotowuje się w dwóch rachunkach.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 68 % 32 g
238 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Umyj gruszki i usuń rdzeń. Pokrój gruszki na kawałki o pożądanym rozmiarze. Przesiej mąkę. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. W misce na ciasto ubij trochę cukru i jajek.
3. Dodaj kefir, bezwonny olej słonecznikowy i cukier waniliowy do jajek z cukrem. Dobrze wszystko wymieszaj.
4. Partiami dodaj przesianą mąkę do płynnej mieszanki i mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadź ciasto do gęstej śmietany.
5. Gdy ciasto jest prawie gotowe, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
6. Nasmaruj formę do ciasta olejem. Wlać ciasto do formy.
7. Połóż gruszki na cieście.
8. Piec ciasto przez 40-45 minut w 180 stopniach. Sprawdź gotowość wykałaczką. W pobliżu gruszek ciasto może być mokre, więc sprawdź w środku, z dala od owoców.
ostudzić, można posypać proszkiem.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy