bułeczki z marmoladą na margarynie

pyszne domowe wypieki pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Bajgle z marmoladą z dzieciństwa - na kruchym cieście, pyszne, kruche! Nadzienie można dodać dowolne: dżem, marmoladę, czekoladę, śmietanę, dżem, dżem, gotowane mleko skondensowane.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 18 % 14 g
węglowodany 76 % 60 g
376 kcal
IG: 0 / 47 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bajgle z marmoladą? Przygotuj składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, pszenicę. Margaryna powinna być schłodzona (można ją zastąpić masłem), będziemy ją siekać nożem z mąką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski i dodaj cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka z cukrem na lekką pianę. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na stole lub desce do krojenia przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Rozłóż margarynę na mące i zacznij siekać nożem na małe kawałki, jednocześnie mieszając z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przetrzyj mąkę i margarynę rękami w okruchy - możesz oczywiście użyć noża, ale zrób to znacznie szybciej rękami. Następnie możesz to zrobić na dwa sposoby-wymieszaj okruchy w misce z mieszanką jajeczną lub możesz zrobić zagłębienie w okruchach mąki i wlać płynną mieszaninę, a następnie, stopniowo zbierając okruchy na brzegach, zagnieść ciasto. Dzisiaj skorzystałam z drugiej metody. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż objętość wskazana w kompozycji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Więc zbierz mąkę na zjeżdżalnię, zrób w niej dziurę i wlej ubite jajka do tej dziury. Zbierz okruchy mąki od krawędzi do środka, wyrabiając ciasto. Skup się na jego wyglądzie. Gotowe ciasto jest gładkie i równe. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotuj marmoladę, pokrój ją w długie plastry wzdłuż przyszłego bajgla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 3-4 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą część cienko w okrąg i pokrój na 8 kawałków, jeśli chcesz Duże bajgle.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lub na 16 części, jeśli chcemy małe bajgle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na każdą część ułóż kawałek Marmolady. I oczywiście marmoladę można zastąpić gęstym dżemem lub dżemem, najważniejsze jest to, że nadzienie nie wycieka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przekręć bajgiel, zaczynając od szerokiej strony, przesuwając się w kierunku wąskiego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś bułeczki na natłuszczoną blachę do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zrób to samo z resztą ciasta. Z tych składników dostałem 2 pełne bułeczki do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz bajgle w 200 stopniach przez 20-25 minut. Skoncentruj się na piekarniku, może zająć mniej lub więcej czasu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Miłej herbaty!

marmoladę można zastąpić dżemem lub innym wybranym słodkim nadzieniem. Pamiętam, jak te bajgle w moim dzieciństwie stały w piekarniku, magiczny aromat, ale nie mogłem się doczekać, kiedy się upieczą, a potem złapałem je jeszcze gorące... Oczywiście margaryna nie jest zbyt przydatna i lepiej ją zastąpić masłem, ale czasami gotuję je w tej wersji-bardzo budżetowo i bardzo smacznie!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy