skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bajgle z marmoladą? Przygotuj składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, pszenicę. Margaryna powinna być schłodzona (można ją zastąpić masłem), będziemy ją siekać nożem z mąką.
Krok 2:
Wbij jajka do miski i dodaj cukier.
Krok 3:
Wymieszaj jajka z cukrem na lekką pianę. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera.
Krok 4:
Na stole lub desce do krojenia przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Rozłóż margarynę na mące i zacznij siekać nożem na małe kawałki, jednocześnie mieszając z mąką.
Krok 5:
Następnie przetrzyj mąkę i margarynę rękami w okruchy - możesz oczywiście użyć noża, ale zrób to znacznie szybciej rękami. Następnie możesz to zrobić na dwa sposoby-wymieszaj okruchy w misce z mieszanką jajeczną lub możesz zrobić zagłębienie w okruchach mąki i wlać płynną mieszaninę, a następnie, stopniowo zbierając okruchy na brzegach, zagnieść ciasto. Dzisiaj skorzystałam z drugiej metody. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż objętość wskazana w kompozycji.
Krok 6:
Więc zbierz mąkę na zjeżdżalnię, zrób w niej dziurę i wlej ubite jajka do tej dziury. Zbierz okruchy mąki od krawędzi do środka, wyrabiając ciasto. Skup się na jego wyglądzie. Gotowe ciasto jest gładkie i równe. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
W międzyczasie przygotuj marmoladę, pokrój ją w długie plastry wzdłuż przyszłego bajgla.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 3-4 części.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą część cienko w okrąg i pokrój na 8 kawałków, jeśli chcesz Duże bajgle.
Krok 10:
Lub na 16 części, jeśli chcemy małe bajgle.
Krok 11:
Na każdą część ułóż kawałek Marmolady. I oczywiście marmoladę można zastąpić gęstym dżemem lub dżemem, najważniejsze jest to, że nadzienie nie wycieka.
Krok 12:
Przekręć bajgiel, zaczynając od szerokiej strony, przesuwając się w kierunku wąskiego.
Krok 13:
Przenieś bułeczki na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Krok 14:
Zrób to samo z resztą ciasta. Z tych składników dostałem 2 pełne bułeczki do pieczenia.
Krok 15:
Piecz bajgle w 200 stopniach przez 20-25 minut. Skoncentruj się na piekarniku, może zająć mniej lub więcej czasu.
Krok 16:
Miłej herbaty!
marmoladę można zastąpić dżemem lub innym wybranym słodkim nadzieniem. Pamiętam, jak te bajgle w moim dzieciństwie stały w piekarniku, magiczny aromat, ale nie mogłem się doczekać, kiedy się upieczą, a potem złapałem je jeszcze gorące... Oczywiście margaryna nie jest zbyt przydatna i lepiej ją zastąpić masłem, ale czasami gotuję je w tej wersji-bardzo budżetowo i bardzo smacznie!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g